Американські вчені назвали продукти, які порушують біологічний годинник людини
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Американські вчені назвали продукти, які порушують біологічний годинник людини

Американські вчені назвали продукти, які порушують біологічний годинник людини
Джерело:  Ортодокс

Вживання в нічний час продуктів, багатих залізом, руйнує біологічний годинник в печінці, які зазвичай регулює рівень цукру в крові, повідомляють американські вчені з Університету штату Юта, пише Orthodox.

У зв'язку з цим фахівці рекомендують працівникам нічної зміни уникати вживання стейків і шпинату пізно увечері, так як це може збільшити ризик розвитку ожиріння, діабету, інсульту і навіть раку. Циркадний годинник організму регулює цикл сон-неспання і процес перетравлення їжі протягом 24-годинного періоду, впливаючи на вивільнення гормонів, контролюючих метаболізм та інші функції. Нічні зміни порушують цей природний цикл, і відомо, що люди, які працюють ночами, мають більш високий ризик розвитку різних захворювань. Дослідники виявили, що вживання продуктів, багатих залізом, порушує біологічний годинник в печінці, який допомагає підтримувати постійний рівень цукру в крові, щоб дати клітинам організму достатню кількість енергії.


Зазвичай циркадний годинник нашої печінки підтримує постійний рівень цукру в крові, коли людина спить, запобігаючи його підвищенню. Але якщо це відбувається в той час, коли біологічний годинник не синхронізований, наприклад, під час нічної зміни, це може призвести до підвищення рівня цукру в крові. У працівників нічної зміни циркадний годинник печінки вже не синхронізований циркадним годинником мозку, і вживання заліза може тільки посилити проблему. Це може призвести до таких захворювань, як ожиріння, діабет і інсульт, говорять дослідники.


У рамках дослідження вчені годували мишей ночами продуктами, що містять залізо, і виявили, що залізо змушує печінку збільшувати свою активність в регулюванні рівня цукру в крові. Це порушує природний метаболізм і підвищує ризик розвитку різних захворювань. Багаті залізом продукти включають темно-зелені листові овочі, збагачені залізом зернові та хліб, коричневий рис, бобові, квасолю, горіхи і насіння, біле і червоне м'ясо, рибу, тофу, яйця і сухофрукти (курага, чорнослив і родзинки).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?