Вживання в нічний час продуктів, багатих залізом, руйнує біологічний годинник в печінці, які зазвичай регулює рівень цукру в крові, повідомляють американські вчені з Університету штату Юта, пише Orthodox.
У зв'язку з цим фахівці рекомендують працівникам нічної зміни уникати вживання стейків і шпинату пізно увечері, так як це може збільшити ризик розвитку ожиріння, діабету, інсульту і навіть раку. Циркадний годинник організму регулює цикл сон-неспання і процес перетравлення їжі протягом 24-годинного періоду, впливаючи на вивільнення гормонів, контролюючих метаболізм та інші функції. Нічні зміни порушують цей природний цикл, і відомо, що люди, які працюють ночами, мають більш високий ризик розвитку різних захворювань. Дослідники виявили, що вживання продуктів, багатих залізом, порушує біологічний годинник в печінці, який допомагає підтримувати постійний рівень цукру в крові, щоб дати клітинам організму достатню кількість енергії.
Зазвичай циркадний годинник нашої печінки підтримує постійний рівень цукру в крові, коли людина спить, запобігаючи його підвищенню. Але якщо це відбувається в той час, коли біологічний годинник не синхронізований, наприклад, під час нічної зміни, це може призвести до підвищення рівня цукру в крові. У працівників нічної зміни циркадний годинник печінки вже не синхронізований циркадним годинником мозку, і вживання заліза може тільки посилити проблему. Це може призвести до таких захворювань, як ожиріння, діабет і інсульт, говорять дослідники.
У рамках дослідження вчені годували мишей ночами продуктами, що містять залізо, і виявили, що залізо змушує печінку збільшувати свою активність в регулюванні рівня цукру в крові. Це порушує природний метаболізм і підвищує ризик розвитку різних захворювань. Багаті залізом продукти включають темно-зелені листові овочі, збагачені залізом зернові та хліб, коричневий рис, бобові, квасолю, горіхи і насіння, біле і червоне м'ясо, рибу, тофу, яйця і сухофрукти (курага, чорнослив і родзинки).