Добірка дивовижних фактів про Північне сяйво, про які ви, можливо, раніше не знали (10 фото)
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Добірка дивовижних фактів про Північне сяйво, про які ви, можливо, раніше не знали (10 фото)

Добірка дивовижних фактів про Північне сяйво, про які ви, можливо, раніше не знали (10 фото)
Джерело:  novate.ru

Відоме як Північне сяйво, це світіння вражає дивовижною красою. Різнобарвний природний феномен вже тисячі років змушує людство захоплюватися. Пропонуємо відповіді на питання, про які ви, ймовірно, і не здогадувалися.
10. Сяйво видно з космосу.


Це великий подарунок побачити Північне сяйво власними очима на Землі, але ще більшим дивом воно здається з космосу, коли здається, ніби можна доторкнутися до нього руками. Астронавти бачать Північне сяйво у всій його красі і можуть зробити неймовірно цікаві фотографії з орбітальної Міжнародної космічної станції, якщо їм пощастить побачити цей феномен.
9. Важко точно прогнозувати появу Північного сяйва.


Такі явища, як метеоритний дощ, вчені можуть прогнозувати, і заздалегідь підготуватися до спостереження, вибравши найкраще для цього місце і налаштувавши апаратуру. Але цього не можна сказати про Північне сяйво. Припустити, коли магнітне поле Землі відреагує на коронарний викид мас Сонця, практично неможливо. Вчені не можуть вказати, в якому місці магнітного поля буде зіткнення з викидом маси Сонця, чи буде це глобальне світлове шоу чи небо так і залишиться традиційно темним.
8. Сяйво можливе і на Південному полюсі.


Найпоширеніша назва у полярного сяйва - Північне. Судячи з назви, можна припустити, що подібне явище можливо тільки на Північному полюсі. Але справа в тому, що в Антарктиді теж спостерігається подібне явище, і його називають Південно-полярним сяйвом. З географічної точки зору Південний полюс набагато більш ворожий, ніж Північний, тому спостерігати подібне явище масово тут складно технічно. Чого не скажеш про Північний полюс.
7. Наступний великий цикл очікується в 2024 році.


Людям, далеким від астрології і космосу, не до кінця зрозуміла природа цього явища, але те, що це явище неймовірно красиве, факт незаперечний. У пік сонячної активності, коли відбуваються викиди величезних коронарних мас, сяйво на полюсах стає більш яскравим, барвистим і частим. Активність Сонця циклічна і буває приблизно кожні 11 років. Остання була зафіксована в 2013 році, тому наступне світлове шоу буде приблизно в 2024 році.
6. Різні іони є причиною різнобарвності Північного сяйва.


Веселка традиційно складається з незмінного набору кольорів, може мінятися тільки їх інтенсивність. Полярне сяйво теж буває різнобарвним, і деякі кольори присутні частіше інших. Його колір залежить від набору і процентного співвідношення атмосферних газів на той момент. Якщо в атмосфері більше кисню, то сяйво буде зеленим із червонуватим відтінком. Якщо в атмосфері багато азоту, то воно буде блакитним з червоним відтінком, якщо гелію - блакитним або фіолетовим. Найчастіше Північне сяйво зелене завдяки молекулам кисню.
5. Багато вчених вивчають полярне сяйво.


Як і будь-яке інше природне явище, полярне сяйво викликало і продовжує викликати науковий інтерес. В історії людства багато хто намагався відповісти на численні питання, включаючи Аристотеля, Сенеку, Декарта, Тихо Браге і Бенджаміна Франкліна. Всі вони працювали в різні історичні епохи і мали різні уявлення про причину цього явища, але всіх їх заворожувало світлове шоу полярного сяйва.
4. Галілео Галілей і П'єр Гассенді були першими, хто дав цьому явищу назву.


Італійський астроном, фізик, інженер і філософ Галілео Галілей був дуже талановитою людиною і видатним ученим. Протягом всього свого життя як його тільки не називали, від батька науки до батька сучасної фізики, оскільки його внесок у світову науку епохи Ренесансу незміренний. Саме він дав назву полярних сяйв, хоча є твердження, що це зробив інший учений, П'єр Гассенді.
3. Сяйво набагато далі, ніж здається.


Без сумніву, полярне сяйво дуже красиве, а той факт, що люди думають, ніби вони перебувають в епіцентрі того, що відбувається, ще більше підігріває інтерес. Сяйво, здається, поширюється по всьому небу прямо над головами. Але це оптична ілюзія. Воно відбувається на висоті близько 100 км над поверхнею Землі. Якщо в ньому переважає червоний колір, то воно відбувається ще вище, на відстані до 300 км.
2. Існує багато легенд, пов'язаних з Північним сяйвом.


Як і до інших явищ, в давнину люди ставилися з великим страхом і повагою до полярного сяйва, оскільки не розуміли його природного походження. Тому вони створювали міфи і легенди, щоб хоч якось пояснити те, що вони бачать. Народ маорі в Новій Зеландії і народи Північної Європи та Америки вірили, що світло на небі - це відображення смолоскипів і багать. Індіанське плем'я меноміні, штат Вісконсін, вірили, що воно вказує на місцеперебування велетнів, духів мисливців та рибалок. А ескімоси на Алясці вірили, що це душі тварин, на яких вони полювали, або душі померлих предків.
1. Не тільки на Землі відбуваються полярні сяйва.


Люди на Землі зачаровано стежать за Північним сяйвом, вивчають його, знімають про нього фільми, але явище у Всесвіті не унікальне. Воно відбувається на всіх планетах, де є атмосфера і саме в районі полюсів. Астрономи зафіксували таке світіння на Юпітері, Сатурні, Урані і Нептуні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?