Деякі продукти харчування, на зразок чорниці, селери і винограду, можуть знижувати ризик розвитку діабету. Такого висновку дійшли дослідники з Університету Східної Англії і Королівського коледжу Лондона, пише Orthodox.
Вживання продуктів, що містять велику кількість флавоноїдів, включаючи антоціаніни та інші компоненти, забезпечує додатковий захист від діабету другого типу. Високий рівень флавоноїдів наголошується в ягодах, чаї і шоколаді. Ці рослинні поліфеноли допомагають знижувати інсулінорезистентність і більш ефективно контролювати рівень цукру в крові.
"Наше дослідження дозволило простежити за користю вживання певних підгруп флавоноїдів, - говорить автор дослідження Аедін Кессіді. - Ми зосередилися на флавонах, що містяться в рослинах і овочах, таких як петрушка, чебрець і селеру. Також ми вивчали пігменти антоціаніни, що містяться в ягодах, червоному винограді та інших червоних або синіх фруктах і овочах. Це перше настільки значне дослідження на людях, що дозволяє вивчити вплив потужних біоактивних компонентів в справі зниження ризику діабету".
Лабораторні дослідження показали, що цей тип продуктів може модулювати процес регуляції рівня цукру в крові, знижуючи тим самим небезпеку розвитку діабету другого типу. У сферу уваги дослідників потрапили 2000 жінок, які заповнювали запитальники, що стосувалися загальної кількості споживаних ними флавоноїдів, а також прийом цих поліфенолів окремо по шістьох підкласах.
У всіх учасників дослідження брали аналізи крові, щоб вивчити рівень цукру і ступінь розвитку запальних процесів. Виявилося, що насичені антоціанинами продукти суттєво знижували інсулінорезистентність, підвищений показник якої є передвісником діабету другого типу. Флавони допомагали підвищити рівень білка адипонектину, що регулює метаболічні процеси, включаючи і кількість цукру в крові.
- Категорія
- Наука та медицина
- Дата публікації