Чи може Путін бути причетним до отруєння Литвиненка - опитування
Категорія
Світ
Дата публікації

Чи може Путін бути причетним до отруєння Литвиненка - опитування

Чи може Путін бути причетним до отруєння Литвиненка - опитування
Джерело:  online.ua

Британське видання The Times 21 січня опублікувало статтю, в якій розкриваються нові подробиці отруєння колишнього співробітника ФСБ РФ Олександра Литвиненка. Зокрема, в матеріалах справи згадується ім'я президента РФ Володимира Путіна,
Олександр Литвиненко спільно з кількома колегами в 1998 році провів прес-конференцію, на якій повідомив, що йому був відданий усний наказ убити тодішнього заступника секретаря Ради безпеки РФ Бориса Березовського. Після відмови виконати наказ Литвиненку почали погрожувати фізичною розправою. Незабаром після цього на нього було здійснено замах, а в 1999 році він був заарештований. Порушивши підписку про невиїзд, Литвиненко перебрався до Туреччини, а в 2001 році Великобританія надала йому політичний притулок. П'ять років потому, після зустрічі з колишнім співробітником ФСБ Луговим, Литвиненко був отруєний високотоксичною речовиною, яку складно ідентифікувати і ще складніше вивести з організму. Менше ніж за місяць Литвиненко помер в лікарні Університетського коледжу Лондона.
21 січня 2016 року суддя Високого суду Лондона Роберт Оуен за підсумками публічного дізнання назвав винних у вбивстві. Суддя дійшов висновку, що у вбивстві винні депутат Держдуми Андрій Луговий і підприємець Дмитро Ковтун, які раніше заперечували свою провину. Більше того, Лондонський суд визнав президента РФ Володимира Путіна «ймовірно» причетним до загибелі Литвиненка, зокрема, екс-співробітника ФСБ могли отруїти за особистим наказом нинішнього президента РФ Володимира Путіна. У МВС Великобританії заявили, що операція з ліквідації екс-співробітника ФСБ Олександра Литвиненка була проведена підозрюваними зі схвалення російського керівництва і повідомили про заморожування активів виконавців отруєння.
Крім того, під час розгляду справи, з'явилися нові деталі. У доповіді головуючого судді Високого суду Британії сера Роберта Оуена згадується, що вбитий офіцер ФСБ Олександр Литвиненко звинувачував президента Володимира Путіна в педофілії.
Редакція ONLINE.UA провела опитування, чи вірять люди в те, що колишній співробітник ФСБ міг бути отруєний за особистим наказом президента РФ Володимира Путіна, і отримала наступні результати:



Більшість українців - 83% вірять у версію британського слідства. А ось громадяни РФ, навпаки, вважають малоймовірним причетність Путіна до вбивства Литвиненка - 81% респондентів довіряють своєму президенту і вважають його невинним.





Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?