Світовий банк налаштований оптимістично щодо української економіки - Фан
Категорія
Економіка
Дата публікації

Світовий банк налаштований оптимістично щодо української економіки - Фан

Світовий банк налаштований оптимістично щодо української економіки - Фан
Джерело:  ЛІГА.net

Директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Чімяо Фан розповів про перспективи української економіки, потенційні ризики і позитивні чинники, передає ONLINE.UA з посиланням на ЛігаБізнесІнформ.
За словами Фана, у Світовому банку налаштовані оптимістично щодо української економіки.
"Необхідно вірити в майбутнє цієї країни. Україна володіє третиною світового чорнозему. У неї прекрасне географічне положення: близькість до найбільшого платоспроможного ринку Європи, величезний транзитний потенціал. І що найважливіше: в Україні дуже багато талановитих і освічених людей", - вважає директор Світового банку.
З негативного він виділяє українські державні інститути.
"Але дуже погано працюють державні інститути. Водночас, якби ми не бачили поліпшення за останні 18 місяців, не бачили певних зрушень, ми б не інвестували $5 млрд в Україну. Певні позитивні для української економіки сигнали ми почали отримувати ще в другій половині минулого року. У першому півріччі ВВП України знизився майже на 16%, а в другому падіння сповільнилося. У підсумку скорочення українського ВВП склало 11,6%. На 2016-й ми прогнозуємо вже зростання ВВП на 1%. Але при цьому цифра не має такого істотного значення. Той факт, що економіка так сильно впала за останні два роки, робить несуттєвим, наскільки зросте ВВП в 2016-му: на 1, 2, 5% - все одно це буде дуже мало. Дуже важливо, що відновлення, нехай і невелике, дозволить інвесторам поступово відновити довіру до української економіки. Це набагато важливіше, ніж конкретні цифри зростання", - зазначив Фан.
Серед ризиків директор всесвітнього банку відзначає глобальну макроекономічну ситуацію - істотне уповільнення зростання економіки Китаю та інших економік країн БРІК, складне економічне становище сусідніх з Україною країн. Крім того, розвитку економіки заважає триваючий конфлікт на сході України і небезпека блокування реформ.
"Сповільнення економік країн БРІК, звичайно, відбивається і на ціні сировинних товарів - вона знижується. Умови для експортерів сировини погіршуються. Хоча Україна в дещо кращому становищі, ніж багато інших сировинних країн. Ціна на один з ключових експортних продуктів України - зерно - не впала так значно, як на вуглеводні, метал і руду. Водночас інші експортні товари України різко подешевшали, і поки не варто очікувати пожвавлення на ринках металу або хімічної продукції. Безумовно, позначається і різке скорочення торгівлі з Росією. У 2015 році експорт в РФ становив 15% всього українського експорту, а зараз він продовжує скорочуватися. І це скорочення також впливає на економіку країни", - розповідає Фан.
Він підкреслив, що позитивну роль в українському експорті зіграє угода про зону вільної торгівлі з ЄС, яка набула чинності. Це дозволить впровадити в Україні європейські стандарти, а в перспективі - наростити експорт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?