Для боротьби з корупцією Україні потрібно більше обвинувальних вироків - омбудсмен
Категорія
Економіка
Дата публікації

Для боротьби з корупцією Україні потрібно більше обвинувальних вироків - омбудсмен

Для боротьби з корупцією Україні потрібно більше обвинувальних вироків - омбудсмен
Джерело:  Reuters

Україна має показати рішучість у боротьбі з «лютою» корупцією, притягуючи до відповідальності високопосадовців, або вона зіткнеться з широким розчаруванням як вдома, так і серед зарубіжних організацій, сказав Reuters бізнес-омбудсмен України Альгірдас Шемета, повідомляє ONLINE.UA.
Рада бізнес-омбудсмена в Україні була створена на два роки випробувального терміну, щоб дати фірмам України можливість повідомити про хабарництво або інші урядові правопорушення в рамках зусиль Заходу щодо викорінення корупції, яка пронизує економіку. Колишній міністр фінансів Литви Альгірдас Шемета, призначений в 2014 році, повідомив, що недовіра до поведінки чиновників в країні знову зростає.
Але, як і у більшості омбудсменів, у нього немає формальних повноважень і він покладається на державні відомства - міністерство економіки і нове антикорупційне бюро - для забезпечення дотримання будь-яких покарань, що, за словами Шемети, наразі виявилося недостатнім.
"Я повинен сказати, більшість питань, з якими ми маємо справу - це дуже жорстокі порушення закону і правил, - сказав Шемета. - Поки прогрес (обвинувальними вироками) досить обмежений. Я думаю, що 2016 буде вирішальним роком і покаже, чи можуть ці установи, які були створені за допомогою усього світу, справді продемонструвати практичні результати".
Боротьба з корупцією є ключовою вимогою для отримання $40 млрд підтримки від Міжнародного валютного фонду. Проте влада України затримує призначення нового глави антикорупційної прокуратури, і, схоже, мало що робиться для боротьби з найбільшою проблемою - олігархами, які експлуатують контрольовані державою фірми.
Вирішення проблем з олігархами, які зробили величезні статки з розпадом Радянського Союзу в 1990-і роки і чинять деякий політичний вплив, як і раніше, є завданням уряду. Антикорупційному бюро було поставлено завдання конкретного осуду державних посадовців, які взяли відкати для придбання великих будинків і дорогих машин.
"Олігархи залишаються дуже впливовими в країні, я думаю, занадто впливовими, - сказав Шемета. - Звичайно, люди бачать, що відбувається, і вони хочуть негайних дій".
Він додав, що якщо бюро по боротьбі з корупцією і держава не будуть переслідувати чиновників високого рівня, керівників міністерств і вище, то «це призведе до розчарування народу, а також міжнародної спільноти, яка багато в чому сприяла створенню цих установ».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?