Жар печі замість жару бою: піцерія ветеранів АТО
Категорія
Культура
Дата публікації

Жар печі замість жару бою: піцерія ветеранів АТО

Жар печі замість жару бою: піцерія ветеранів АТО
Джерело:  The New York Times

У полях Східної України вони боролися з росіянами, а зараз вони, не менш грізно, борються з тістом. Рішення, як оговтатися від травм і почати знову жити цивільним життям, для себе і своїх товаришів знайшов Леонід Остальцев. І це рішення - пекти піцу, пише The New York Times, передає ONLINE.UA.
"Це важко, жарко, але я разом зі своїми братами", - сказав Остальцев, бородатий, татуйований засновник Pizza Veterano. Нещодавно відкрита в Києві піцерія бере в кухарі тільки ветеранів війни в Східній Україні.
За місяць з моменту відкриття Pizza Veterano стала неймовірним хітом, частково через те, що зосередила увагу на сегменті населення, який недостатньо обслуговується. За допомогою Спілки ветеранів багато хто з тих, хто повернувся з фронту, почали малий бізнес, відкриваючи автосервіси або ремонтуючи квартири. Більшість з них, однак, страждають, отримуючи лише копійки від держави. Обіцянка київської мерії дати кожному ветерану акр землі, наприклад, розвалилася у боротьбі з бюрократією.
Остальцев, який, як і інші ветерани, демобілізувався після року на фронті, зголосився об'єднати ветеранів і досить скоро зрозумів, що те, що їм справді необхідно - це робота. Так, за підтримки українсько-американського інвестора, в одному з торгових центрів Києва почав свою роботу ресторан Pizza Veterano.
Місце процвітає і наповнене відвідувачами більшу частину дня. Але Остальцев і його співробітники кажуть, що гроші не головне, тому будь-який ветеран, який зайде, отримує безкоштовну піцу. Вони хочуть запропонувати місце, повне надії, в місті і країні, де останнім часом її залишилося так мало.
Щонеділі Pizza Veterano проводить безкоштовні заняття з приготування піци для дітей ветеранів. Вони також закликають платоспроможних відвідувачів пожертвувати піцу для військових госпіталів. Протягом першого місяця клієнти замовили їх на суму $3500 для військових госпіталів.
Pizza Veterano не перший подібний заклад. Італійські солдати, які служать миротворцями ООН у Південному Лівані, запропонували цивільним особам там майстер-класи з випікання піци в мобільній вантажівці італійської армії, в надії, що піцерії створять для них робочі місця.
Пройшовши через усі жахи української війни, Рафаїл Агаєв, колишній кулеметник, а нині шеф-кухар, сказав, що тепер закликає інших ветеранів зануритися в малий бізнес.
"На війні було страшно, - сказав він. - Але зараз не варто боятися, втрата грошей - це найгірше, що може трапитися".
Дивно для України, але ні копійки ні санітарний, ні пожежний інспектор не попросили в якості хабара. За словами Рафаїла Агаєва, "потрібно бути дуже сміливим, щоб звернутися до нас за хабарами".


Редакція  ONLINE.UA  нагадує, що піцу можна спробувати у Києві в 13 кварталі ТРЦ "Метроград" на Бессарабській площі. Більш докладно про заклад можна дізнатися на сторінці  Pizza Veterano  у Facebook.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?