Bloomberg: Тривале падіння російської економіки
Категорія
Економіка
Дата публікації

Bloomberg: Тривале падіння російської економіки

Bloomberg: Тривале падіння російської економіки
Джерело:  Bloomberg

Для пошарпаної економіки Росії 2016 рік уже виглядає нещасливим. Рубль упав до рекордно низького рівня, ціни на нафту впали на 11% з 1 січня і коливаються на рівні близько $30 за барель. Уряд, який отримує майже половину доходів від нафти і газу, всіма силами намагається заткнути дірку в бюджеті розміром 1,5 трлн рублів ($19,2 млрд). Міжнародний валютний фонд прогнозує, що економіка скоротиться на 1% цього року, після скорочення на 3,7% в 2015-му, пише Bloomberg, передає ONLINE.UA.
Економісти і бізнес-лідери, у тому числі деякі з сильними зв'язками у Кремлі, попереджають, що РФ загрожує довгострокова стагнація и зниження конкурентоспроможності.
Владислав Іноземцев, професор Національного дослідницького університету Вищої школи економіки в Москві, каже, що нафта і санкції тільки погіршили ситуацію, а першопричиною є «структурна слабкість». Ознаки нездужання були вже в 2012 році.
Приводом для спаду, каже Іноземцев, було повернення Путіна на пост президента в травні 2012 року. Він підняв податки на бізнес і нерухомість, щоб фінансувати військові витрати і розширити обхват неефективних державних компаній, таких як нафтовий гігант Роснєфть. Продуктивність ослабла, корупція процвітала, і іноземні інвестиції сповільнилися. Прихильники реформ кажуть, що ще є час зупинити спад шляхом інвестування в технології та ослаблення хватки уряду на приватний сектор. Але уряд не може дозволити собі великі інвестиції, оскільки країна вже у великій мірі живе за рахунок валютних резервів, і витрати на більшість програм, ймовірно, будуть скорочені на 10%, щоб закрити дефіцит бюджету.
Коли Путін вперше став президентом, в 2000 році, він сказав, що знизить залежність уряду від нафти. Замість цього держава стала ще більш залежною від доходів від продажу нафти, і споживчі витрати стали головною рушійною силою економіки.
Путін, чий рейтинг залишається вище 80%, не виявив великої цікавості до зміни економічної моделі країни, а міністр економіки РФ Олексій Улюкаєв сказав, що "є підстави для обережного оптимізму" в 2016 році.
Євген Гонтмахер, член правління московського Інституту сучасного розвитку, головою якого є прем'єр-міністр Дмитро Медведєв, прогнозує РФ практично нульове зростання в 2017 році, і що уряд заспокоюватиме громадян, що економіка відновиться після президентських виборів у березні 2018-го. Замість цього, каже він, після 2018 року економіка "піде вниз". Гонтмахер каже, що далекосяжні реформи "суперечать інституціональним інтересам нинішнього уряду".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?