Великобританія звинуватила РФ у спробі створити для Асада міні-державу
Категорія
Політика
Дата публікації

Великобританія звинуватила РФ у спробі створити для Асада міні-державу

Великобританія звинуватила РФ у спробі створити для Асада міні-державу
Джерело:  The Guardian

Між Великобританією і РФ зав'язалася словесна війна після того, як міністр закордонних справ королівства Філіп Хеммонд заявив, що вважає президента РФ Володимира Путін винним у погіршенні сирійської громадянської війни через його бомбардування супротивників ІДІЛ, пише The Guardian, передає ONLINE.UA.

Великобританія заявила, що РФ може намагатися викроїти Алавітську міні-державу в Сирії для свого союзника президента Башара Асада в результаті бомбардувань його опонентів, замість того, щоб боротися з Ісламською державою.

"Чи справді Росія прагне до мирного процесу чи вона використовує мирний процес як фіговий лист, щоб спробувати одержати якусь військову перемогу для Асада, який створює Алавітську міні-державу в північно-західній частині Сирії?", - сказав 1 лютого Хеммонд журналістам у Римі.

Коли РФ почала повітряні удари у вересні 2015 року, Путін допоміг Асаду відсунути повстанські групи, які наблизилися раніше в тому році до його секти алавітів. Алавіти відкололися від шиїзму більше тисячі років тому, зберігши кілька прив'язок до нього, у тому числі шанування Алі, двоюрідного брата і зятя пророка Мухаммеда. Алаві буквально означає "ті, хто дотримуються вчення Алі".

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков піддав критиці слова Хаммонда і сказав, що його заяви не можуть бути прийняті всерйоз.

"Росія докладає досить масових та послідовних зусиль, щоб допомогти сирійцям в їх боротьбі проти міжнародного тероризму", - сказав журналістам Пєсков.

РФ заявляє, що охоплює цілий ряд бойовиків в Сирії, а не тільки ІДІЛ, хоча наполягає, що основна увага спрямована на ісламістське угрупування.

Коментарі Хеммонда вказують на те, що на Заході зростає розчарування через втручання Путіна, поряд з Іраном, в Сирію, а також дають відверте розуміння західної оцінки потенційних цілей Кремля в Сирії.

Відповідаючи на запитання, чи вважає він РФ винною у військових злочинах в Сирії, Хеммонд сказав: "Судячи за зовнішніми ознаками, і потрібно дуже ретельно вивчати такі речі, є триваючі безладні бомбардування цивільних районів, і, за формальними ознаками, це являтиме собою порушення міжнародного гуманітарного права".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?