Іноземні інвестори побоюються приватизувати державні компанії РФ
Категорія
Фінанси
Дата публікації

Іноземні інвестори побоюються приватизувати державні компанії РФ

Іноземні інвестори побоюються приватизувати державні компанії РФ
Джерело:  Bloomberg

Президент РФ Володимир Путін розглядає можливість продажу частини деяких державних «коштовностей» іноземним покупцям, щоб зібрати грошей для підняття економіки, яка переживає дуже складні часи у зв'язку з крахом цін на нафту і санкціями проти країни. Інвестори ж сумніваються, пише Bloomberg, передає ONLINE.UA.
На перший погляд, можливість купити акції найбільших підприємств здається неймовірно привабливою. Але потенційні покупці бачать безліч факторів, які можуть перешкодити будь-яким угодам, не останнім з яких є досвід РФ у безгосподарних продажах і невизначена роль держави в нових структурах власності.
"Росія була і залишається відкритою для іноземних інвестицій, і Росія зацікавлена ​​в залученні нових іноземних партнерів", - сказав прес-секретар президента Дмитро Пєсков у вівторок. Мінфін заявив, що хоче залучити близько 1 трлн рублів ($12,5 млрд) від продажу частки в державних компаніях протягом двох років.
Інвестиційний менеджер GL Financial Сергій Вахрамєєв вважає, що "США і європейські інвестори триматимуться подалі від приватизаційних продажів, навіть якщо ціни на акції справді будуть привабливими, оскільки вони бояться можливих нових санкцій".
Програма приватизації є спірним питанням, враховуючи, що найбільш цінні активи РФ опинилися в руках олігархів у 1990-х роках. Попередні приватизації також залишили змішані враження у інвесторів. Викуп акцій Групи ВТБ в 2012 році за первісною ціною публічної пропозиції від інвесторів, які втратили гроші після участі в статутному продажу в 2007 році, викликав критику з боку керівників іноземних фондів.
Путін на цьому тижні на зустрічі в Кремлі сказав, що покупці приватизованих активів не зможуть фінансувати угоди за рахунок кредитів державних банків та за будь-якого продажу "необхідно враховувати ринкові умови". Він додав, що акції не повинні продаватися "за низькою ціною", у той час як держава повинна зберегти контроль над стратегічними і системно важливими компаніями.
Державний бюджет РФ перебуває в "критичній" ситуації і, враховуючи глобальну турбулентність на фінансових ринках, немає ніякого сенсу чекати більш сприятливих умов, заявив міністр економіки Олексій Улюкаєв на засіданні у вівторок, 2 лютого.
Російському уряду, швидше за все, потрібно буде провести переконливу презентацію для інвесторів Міжнародної компанії з управління активами.
"Ми говоримо про компанії, які дуже важливі для економіки і безпеки Росії, деякі з цих компаній є стратегічно важливими для Росії, і чи означає це, що Кремль буде входити в те, як цим компаніям працювати? - сказав головний міжнародний інвестиційний стратег Wells Fargo Advisors Пол Крістофер, який в 1990-х роках працював у колишніх республіках Радянського Союзу, залучаючи західних інвесторів до приватизаційних аукціонів. - Я не впевнений, що іноземним інвесторам це сподобається".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?