У майбутньому люди зможуть створювати мікроскопічні чорні діри
Категорія
Технології
Дата публікації

У майбутньому люди зможуть створювати мікроскопічні чорні діри

У майбутньому люди зможуть створювати мікроскопічні чорні діри
Джерело:  BBC

Космолог та фізик-теоретик Стівен Хокінг вважає, що у майбутньому людство зможе витягувати майже необмежену кількість енергії з чорних дір та їх мініатюрних рукотворних аналогів, повідомляє  ONLINE.UA, посилаючись на  BBC.


"Чорна діра масою з Сонце буде виробляти частинки випромінювання Хокінга з дуже низькою швидкістю, через що його фактично буде неможливо виявити. Однак коли її зменшити до розмірів гори, то тоді чорна діра буде виробляти рентгенівське та гамма-випромінювання із загальною потужністю приблизно в 10 млн мегават, чого вистачить на живлення електричних приладів всієї Землі ", - сказав Хокінг.


Подібні чорні діри, як зазначає фізик, будуть вкрай небезпечні для нашої планети, так як вони можуть легко провалитися в центр Землі при необережному з ними зверненні та викликати катастрофу глобальних масштабів. Їх довелося б тримати на орбіті Землі на безпечній відстані від планети, і таких об'єктів у космосі поки не було знайдено.


З іншого боку, Хокінг вважає, що людство в майбутньому зможе створювати мікроскопічні чорні діри, які житимуть у невидимих для нас "зайвих" вимірах простору-часу, існування яких передбачає теорія струн.


У цих невидимих вимірах, як пояснює Хокінг, гравітація буде проявляти себе сильніше, що полегшить створення сингулярності. На його думку, людство може випадково створити подібний об'єкт вже сьогодні на Великому адронному колайдері. Поки, на щастя чи на жаль, такі мікрочорні діри на ВАК не народжувалися, однак Хокінг, як жартує сам учений, з нетерпінням очікує їх відкриття, так як їх виявлення зробить його кандидатом на Нобелівську премію з фізики.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?