Північне сяйво - джерело сильних рентгенівських сплесків
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Північне сяйво - джерело сильних рентгенівських сплесків

Північне сяйво - джерело сильних рентгенівських сплесків
Джерело:  online.ua

Північні сяйва є результатом зіткнення заряджених часток сонячного вітру, що відхиляються магнітним полем Землі, з верхніми шарами атмосфери планети, повідомляє  ONLINE.UA, посилаючись на  Discovery.


Завдяки наявності у Землі власного магнітного поля, потоки частинок відхиляються і прямують у бік полюсів планети, де лінії магнітного поля "виходять" з або "пірнають" у надра Землі. Зіткнення частинок з атомами атмосфери призводить до випромінювання ними світла в досить широкому діапазоні, включаючи діапазон видимого світла.


Обсерваторія International Gamma-Ray Astrophysics Laboratory (INTEGRAL), розміром в 5 метрів і вагою в 4 тонни, була запущена в космос 17 жовтня 2002 року. Цей рентгенівський телескоп спочатку розроблений для проведення спостережень за самими високоенергетичними подіями у Всесвіті. Діапазон чутливості інструментів обсерваторії INTEGRAL охоплює діапазон гамма-променів, що випромінюються надмасивними чорними дірами, рентгенівських променів і деяких оптичних діапазонів. Космічний апарат обертається навколо Землі по орбіті від 10 до 87 тисяч кілометрів, там, де він не піддається несприятливому впливу випромінювання, що циркулює в радіаційних поясах Ван-Аллена.


У рідкісних випадках вчені наводять "око" обсерваторії INTEGRAL для того, щоб блокувати деякі джерала випромінювання, що мішають, і провести процедуру рекалібровки обладнання. І в даному випадку склалося так, що вченим вдалося зловити той момент, коли Земля сама стала джерелом рентгенівських променів.


"Північні сяйва є випадковими подіями, їх поява і рівень їх активності неможливо передбачити для того, щоб зробити спостереження за ними з супутників" - розповідає Ерік Куулкерс (Erik Kuulkers), координатор проекту INTEGRAL, - "На жаль, нам не вдалося зробити ніяких точних вимірювань, адже зареєстровані захоплюючі явища виявилися для нас повною несподіванкою".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?