94-річний колишній охоронець Освенцима постав перед судом в Німеччині
Категорія
Культура
Дата публікації

94-річний колишній охоронець Освенцима постав перед судом в Німеччині

94-річний колишній охоронець Освенцима постав перед судом в Німеччині
Джерело:  Associated Press

94-річний колишній охоронець Освенцима, обвинувачений в службі в таборі смерті в той час, коли там труїли газом сотні тисяч угорських євреїв, постав перед судом у четвер, 11 лютого, за 170 тисячами статей про пособництво у вбивстві в Західній Німеччині, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на AP.
Колишній сержант СС Рейнхольд Хеннінг стверджує, що він служив у складі табірного комплексу, де газації не проходили. Прокурори стверджують, що всі охоронці допомагали функціонуванню табору. Вони кажуть, що під час «угорської акції» в 1944-му - коли сотні тисяч угорських євреїв були відправлені в табори - майже всі були покликані на допомогу, щоб впоратися з величезним числом людей, що прибували до комплексу смерті в окупованій нацистами Польщі.
Дача показань 94-річного Леона Шварцбаума з Берліна, який вижив в Освенцімі, була запланована на четвер, день відкриття судового процесу. Але поки неясно, чи буде Хеннінг робити заяву перед цим.
Шварцбаум, який був доставлений в табір в 1943 році, перед судом сказав, що, хоча вищі посадові нацисти уникали покарання протягом десятиліть після війни, звинувачення проти Хеннінга є правильним ходом.
"Я думаю, що люди, відповідальні за надання допомоги функціонуванню всього апарату, навіть якщо вони були крихітними інструментами в системі, повинні бути засуджені", - сказав він.
Суд над Хеннінгом, пенсіонером з містечка недалеко від західної частини міста Детмолд, є одним з останніх, наступних за прецедентом 2011 року, коли колишній водій авто в Огайо став першим засудженим в Німеччині, виключно за роботу в таборі в якості охоронця, без ознак причетності до вбивств.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?