Лідер повстанців був призначений заступником президента Південного Судану
Категорія
Світ
Дата публікації

Лідер повстанців був призначений заступником президента Південного Судану

Лідер повстанців був призначений заступником президента Південного Судану
Джерело:  Associated Press

Президент Південного Судану Салва Кіїр призначив свого суперника, лідера бунтівників Рієка Мачара першим віце-президентом можливого уряду національної єдності, сказав прес-секретар президента Атені Вєк Атені в п'ятницю, 12 лютого, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на AP.
Атені повідомив, що Кіїр очікує прибуття Мачара в столицю країни Джубу найближчим часом.
Кіїр і Мачара підписали мирну угоду в середині минулого року, хоча спорадичні сутички між урядовими силами і бунтівниками в деяких частинах східноафриканської країни тривали.
Мачара був заступником Кіїра до липня 2013 року, коли його звільнення викликало політичну кризу, що пізніше переросла в бунт після запеклого розколу серед сил безпеки в Джубі. Деякі з боїв були за етнічною ознакою, і обидві сторони були звинувачені в серйозних злочинах проти цивільних осіб.
Реалізація угоди, підписаної в серпні, застопорилася через наказ Кіїра створити 28 штатів з існуючих 10, підриваючи обумовлене в угоді положення про поділ влади, яка дала Мачару домінуючу позицію контролю в двох штатах, що спочатку утворювали федерацію. Мачара також хоче, щоб уряд вивів свої війська з Джуби, як це передбачено в договорі.
Незважаючи на мирну угоду, обидві сторони продовжують шукати нові види зброї, згідно зі звітом, опублікованим минулого місяця експертами ООН. А гуманітарні місії звинуватили ООН у відсутності дій для захисту мирних мешканців.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?