Найпопулярніші міфи про здоров'я та здоровий спосіб життя
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Найпопулярніші міфи про здоров'я та здоровий спосіб життя

Найпопулярніші міфи про здоров'я та здоровий спосіб життя
Джерело:  Коментарі

У цій статті ви зможете ознайомитися з найпопулярнішими помилками, пов'язаними зі здоров'ям, передає ONLINE.UA з посиланням на Коментарі.
Страви з яєць збільшують вміст шкідливого холестерину в крові
Поширена думка про те, що курячі яйця, особливо жовток, шкідливі для здоров'я через високий вміст холестерину, сучасних дієтологів приводить мало не в жах. Справа в тому, що яйця, навпаки, дуже корисні, позаяк в них міститься цілий комплекс вітамінів і інших необхідних людському організму речовин.
Крім того, вчені давно довели, що холестерин, отриманий з яєць, не впливає на рівень холестерину в крові. Велика його частина утворюється в самому організмі, а саме в печінці. Холестерин служить будівельним матеріалом для клітинних мембран, вітаміну D, який також синтезується в організмі під впливом сонячних променів, а також різних гормонів. При надлишку холестерину організм скорочує його виробництво в печінці і позбавляється від надлишків через кишечник. Наскільки добре функціонує цей механізм, залежить від генів і обміну речовин, а не від харчування.
Організму необхідна регулярна «чистка» від шлаків
Це твердження медики називають антинауковим, а всілякі способи виведення горезвісних шлаків і токсинів з організму - антинауковим і небезпечним для здоров'я маренням. Справа в тому, що ніяких «шлаків» в кишечнику і інших органах немає. Нормальний, здоровий організм не накопичує шкідливих речовин, а позбавляється від них природним чином. А хворому організму ударні клізми, розпивання лимонного соку з рослинним маслом, кінські дози сечогінних настоїв і інші «чарівні» способи «вивести токсини» можуть завдати тільки шкоди, аж до необхідності термінової госпіталізації.
Щоб не погладшати, не можна їсти після 18 годин
Об'їдатися перед сном справді не слід: по-перше, з повним шлунком складніше спати, оскільки організм в цей час призупиняє перетравлення, а по-друге, високий рівень інсуліну (який підвищується після вживання їжі) негативно позначається на гормоні росту, необхідного для зміцнення м'язової тканини. Оскільки максимальний рівень гормону росту припадає на перші години сну, їжа перед сном істотно знизить вироблення гормону для м'язів. Це загрожує відкладенням жиру, адже вжитим калорій потрібно кудись діватися.
Однак міф про шкоду «їжі після 6-ти» до цього факту має мало стосунку, якщо тільки ви не лягаєте спати о 8 вечора. Вечірній прийом їжі нічим не відрізняється від інших, і тим, хто лягає спати після опівночі, цілком допустимо повечеряти хоча б і о 22:00. Головне - не перевищувати добову норму калорійності харчування і не навантажувати організм занадто жирними або шкідливими продуктами.
Якщо вийти на вулицю з мокрою головою - обов'язково простудишся
Насправді, як свідчать численні дослідження, мокре волосся нітрохи не наближає вас до застуди - якщо, звичайно, не вибігти на вулицю одразу після душу в 30-градусний мороз. Прохолодна погода і мокре волосся - не найкраще поєднання, але експерименти показали, що в таких випадках люди хворіють не частіше за інших. Підхопите ви застуду чи ні, залежить виключно від імунітету.
Щоб позбутися від гикавки, потрібно злякатися
Насправді більшість домашніх і народних засобів проти гикавки неефективні, в тому числі і «несподіваний» переляк. Найдієвіший спосіб - проковтнути чайну ложку цукрового піску або з'їсти скибочку лимона. Допомагає також засіб, що зазвичай використовують при гикавці, спричиненій великими навантаженнями, балерини: поставте в раковину повний стакан води, повільно нахиліться і, завівши руки за спину, відпивайте воду.
Взимку обов'язково потрібно надягати головний убір
Однією з головних причин обов'язкового носіння головного убору в прохолодну погоду зазвичай називають той факт, що людина нібито втрачає через голову від 80 до 98 відсотків тепла. Насправді кількість тепла, що виділяється будь-якою частиною тіла, залежить від площі поверхні. Тому в холодний день ви ризикуєте втратити значно більше тепла через відкриту руку або ногу в тонких колготках, ніж через «голу» голову. Втім, якщо вас турбує стан волосся і здоров'я вух і носоглотки, в морози нижче -2 градусів розгулювати без шапки все ж не слід.
Біг - запорука здоров'я
Рух корисний, гіподинамія - зло. Це аксіома, з якою не посперечаєшся. Однак популярне останнім часом твердження про те, що біг підтюпцем корисний всім без винятку, на жаль, аксіомою не є. Людям із захворюваннями суглобів, які, на жаль, все частіше зустрічаються навіть серед молоді, бігати просто протипоказано. Тим же, у кого хворе або слабке серце, починати займатися спортом потрібно обдумано і поступово, обов'язково порадившись з лікарем. В іншому випадку «оздоровча» пробіжка може закінчитися серцевим нападом або навіть інфарктом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?