Астрофізики знайшли джерело «хвиль Ейнштейна»
Категорія
Технології
Дата публікації

Астрофізики знайшли джерело «хвиль Ейнштейна»

NASA
Астрофізики знайшли джерело «хвиль Ейнштейна»

Астрофізики, які працюють з телескопом "Фермі", знайшли місце, де знаходилися дві чорних діри, злиття яких породило нещодавно виявило гравітаційні хвилі. Також була зафіксована слабка гамма-спалах, яка виникла в ході цієї події.


Про це повідомляє  ONLINE.UA  з посиланням на NASA.


Передбачені Альбертом Ейнштейном гравітаційні хвилі, як заявили 11 лютого фізики, були виявлені детекторами LIGO 14 вересня 2015 року. Їх породило злиття пари чорних дір, чиї маси в 29 і 36 разів перевищували масу Сонця, на відстані 1,3 мільярда світлових років від Землі. За частки секунди приблизно три сонячних маси перетворилися на гравітаційні хвилі, максимальна потужність випромінювання яких була приблизно в 50 разів більшою, ніж від усього видимого Всесвіту.


Це подія, що отримала ім'я GW150914-GBM, сталася орієнтовно в сузір'ї Кита або Риб. На жаль, точніше обчислити координати чорних дір поки не можна, оскільки головний інструмент "Фермі" – телескоп LAT – почав "дивитися" на спалах лише через годину після того, як його "зловив" LIGO.


"Фермі" зафіксував подібний слід злиття чорних дір, спалах в області жорсткого рентгенівського і гамма-випромінювання, який сталася приблизно через 0,4 секунди після того, як гравітаційні хвилі пройшли через нашу планету.


Спектр спалаху, як підкреслюють автори статті, був занадто жорстким для того, щоб він був породжений магнетарами, надновими першого типу або пульсарами, і тому його джерелом, швидше за все, дійсно було злиття чорних дір.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?