"Мудрість" Путіна: культ особистості президента Росії вразив Захід
Категорія
Культура
Дата публікації

"Мудрість" Путіна: культ особистості президента Росії вразив Захід

"Мудрість" Путіна: культ особистості президента Росії вразив Захід
Джерело:  CBS News

Російська пропаганда і своєрідний "культ особистості" президента РФ Володимира Путіна продовжують вражати західні ЗМІ. Як зараз сприймають "Путіна-матрьошку" і духи з його "ароматом", - в публікації канадського CBC News, переклад якої зробив ONLINE.UA.

Бренд "Путін" - це фантазія маркетолога. Його образ використовують на всьому - від кавових кухлів і календарів, до матрьошок і одягу. На день народження президента РФ художники з семи російських міст намалювали мурали з вдячністю Путіну за владу, безпеку, незалежність, Олімпійські ігри.
У продаж надійшла нова колекція виступів Путіна: слова мудрості, взяті з 190 виступів, з більш ніж 40 супроводжуючими їх фотографіями. Назва видання дуже доречна для лідера, який не відрізняється скромністю: «Слова, що змінюють світ».

Нещодавно в продаж так само надійшов новий одеколон для чоловіків, на який надихнув Володимир Путін,  «Лідер номер один». Директор з розвитку парфуму Інга Першина каже, що за новорічні свята в Росії він був повністю розпроданий.

Росіяни часто відхиляють критику їх президента, посилаючись на високі рейтинги схвалення. За 15 років влади у рейтингу Путіна було чотири піки. У трьох випадках Росія була втягнута в конфлікти: у 2003 році були терористичні загрози в Чечні, в 2007-2008 - війна в Грузії, а в 2014-15 - анексія Криму та війна на сході України.


"Люди отримали враження або ілюзію, що Росія повертається до свого статусу великої держави, що велич Росії, втрачена з розвалом СРСР, раптом ожила", - сказала Євгенія Лезіна, старший науковий співробітник Московського Левада-Центру, який проводить опитування та інші соціальні дослідження.


Левада-Центр відстежував рейтинг президента з тих пір, як він прийшов до влади в березні 2000 року. Анексія Криму дала йому один із найвищих підйомів рейтингу минулого літа - 89% (рекорд, понад 89% підтримки, рейтинг Путіна встановив влітку 2015 року, - ONLINE.UA).


Лезіна також говорить, що протягом останніх шести місяців росіяни були більше стурбовані девальвацією рубля, зростанням цін і запізненнями з виплатою заробітної плати, ніж російськими «зарубіжними авантюрами».


Втім, основний удар за спад в економіці прийняв на себе «приглушений» уряд, і рейтинг прем'єр-міністра Дмитра Медведєва впав до рівня, небаченого з опозиційних протестів в 2012-му.


"Їх мізки промивають пропагандою, і вони відчувають, що протистоять всьому світу, перебувають у оточенні ворогів, - каже Лезіна. - Цілком імовірно, що їх консолідація навколо лідера протримається, принаймні, протягом ще деякого часу".


"Водночас я не бачу, як ці надвисокі рейтинги схвалення можуть тривати протягом тривалого часу в умовах глибокого економічного спаду", - додала вона.


Кремль проводить складну інформаційну війну, і вона притягує молодих новобранців. В одному з районів Москви, на території колишнього газового заводу міститься штаб-квартира творчого колективу «Сеть», націоналістичної російської молоді, яка захоплюється і надихається Путіним.


"Коли вони приходять сюди вперше, ми говоримо про Путіна, і ми говоримо про Росію, і коли люди не підтримують Путіна, ми говоримо: «До побачення». Ви можете піти в якусь іншу організацію по сусідству", - сказав один із творців групи Макар Вихлянцев.


Молоді художники, дизайнери і режисери використовують простір для виробництва патріотичних або Путін-орієнтованих робіт. Деякі предмети несуть антиамериканський або прокитайські посил. На одній стіні сердитий міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров стоїть поруч з фігурою президента України Петра Порошенка, зображеного як заводна лялька.


"Так, це пропаганда. Я не боюся цього слова", - говорить Віхлянцев, роблячи паузу, щоб підібрати найбільш точні слова англійською. - У всіх країн є власна пропаганда. Ми говоримо, що Росія - це добре, що Путін - це дуже добре. І це нормально".


Він відмахується від припущень, що інші бачать Путіна в набагато іншому світлі, вважаючи "це проблемою людей тільки на Заході". Віхлянцев також розповів про маніфест, з набором правил, за якими, як він каже, живе світ.


"У Радянському Союзі у нас були власні правила, але вони не витримали випробування часом. Сьогодні, якщо ми хочемо захистити нашу країну, якщо ми хочемо зберегти нашу національну ідентичність, ми повинні придумати свої власні правила і поводитися відповідно до них. Тому що, якщо ви повинні грати за чужими правилами, ви завжди програєте", - говорить він.





Всі фото:  Corinne Seminoff/CBC

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?