Україні загрожує нова фінансова криза - The Economist
Категорія
Фінанси
Дата публікації

Україні загрожує нова фінансова криза - The Economist

Україні загрожує нова фінансова криза - The Economist
Джерело:  The Economist

Незважаючи на те, що прем'єр-міністр України

Арсеній Яценюк и його уряд пережили голосування щодо відставки і залишилися працювати, політична нестабільність в Україні, найімовірніше, залишиться. Це може означати, що Міжнародний валютний фонд, що утримує уряд від банкрутства за допомогою серії кредитів, може

призупинити нові вливання або навіть

повністю відмовитися від угоди. При цьому Україні загрожує ще одна фінансова криза, пише видання The Economist, переклад статті якого зробив

ONLINE.UA.

У квітні 2014 року Україна узгодила $17 млрд екстреної фінансової допомоги від МВФ. Потім в березні 2015 Україна домовилася про додаткові $17,5 млрд. Можна припустити, що протягом останніх двох років МВФ виплатив Україні $35 млрд. Але насправді, як і з іншими країнами, МВФ робить поетапне фінансування для того, щоб гарантувати, що умови надання допомоги були дотримані.


Україна, зокрема Міністерство фінансів, виконує деякі з цих умов. Вона впроваджує програму суворої економії (через що нещасний Яценюк отримав велику частку критики), пенсії впали приблизно на 40% протягом останніх двох років. Ці заходи дуже підкосили зростання і знизили рівень життя, зазначає видання.


Мінфін отримав похвалу від міжнародних кредиторів, але, оскільки ситуація в Україні була нестійка (з урахуванням війни), насправді МВФ видав тільки близько $11 млрд протягом останніх двох років, тобто близько чверті передбачуваного.


Крім цього, важливо пам'ятати, що МВФ дає гроші в кредит, тобто Україні в якийсь момент потрібно їх повернути. Складіть всі виплати України Фонду (в тому числі минулі кредити країні), і чисте кредитування України з часів Євромайдана від МВФ було близько $6 млрд. Жодного разу з початку кризи платіжний баланс України не виглядав сильним.


Більш нагальною проблемою України є те, що виплат від МВФ не було з початку серпня. В останні місяці

реформаторські зусилля України

(викорінення корупції, реформування системи державних закупівель, посилення газового сектора тощо) стали дуже хиткими, і фонд уже відкладав надання фінансування.


В останній раз, коли Україна так довго не отримувала гроші (на початку 2015 року),

фінансова криза досягла нових висот

. Інвестори почали турбуватися, що Нацбанк виснажить валютні резерви, що зробить підтримку гривні дуже складним. В останні тижні

гривня уже втратила близько 20% своєї вартості

. Без вкладень МВФ імпульс до реформ також сповільнився.


Іншими словами, повертаються ті проблеми, які турбували інвесторів на початку 2015 року. Додайте до цього невизначеність щодо економічного зростання і майбутнього судової справи з приводу $3 млрд, які Росія позичила Україні в 2013-му (і які Україна по праву відмовляється погасити), і люди все більше стурбовані тим, що країна потребуватиме набагато більшого фінансування, ніж МВФ готовий надати.


На жаль, все вказує на те, що Україна наближається до ще однієї фінансової кризи, робить висновок видання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?