Вірус Зіка: відомий лікар розповів, чи є привід для паніки
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вірус Зіка: відомий лікар розповів, чи є привід для паніки

Вірус Зіка: відомий лікар розповів, чи є привід для паніки
Джерело:  The Guardian

Один з провідних світових вірусологів Леслі Лобель сказав, що потрібно припинити істерію, яка виникла навколо вірусу Зіка, а глобальні органи охорони здоров'я повинні зосередитися на більш широкій профілактиці інфекції, а не тільки на пошуку шляхів лікування конкретних спалахів захворювання.
Про це повідомляє The Guardian, передає ONLINE.UA.
Лобель, ізраїльський лікар, який працював з військовими США та Науково-дослідним інститутом вірусології Уганди над пошуком вакцини від Ебола, вважає, що громадська паніка з приводу епідемії може заподіяти більше шкоди, ніж сама хвороба.
"Істерія завжди небажана. Ми повинні навчати. ​​Ми повинні дати спокійну відповідь. Ми не хочемо істерії, бо вона призводить до масових соціальних хвилювань, які можуть заподіяти більше шкоди, ніж сам вірус", - сказав вірусолог.
Найбільше тривоги зараз викликає підозра про зв'язок вірусу Зіка и мікроцефалії у немовлят. У Бразилії мало місце різке збільшення числа зареєстрованих випадків як Зіка, так і мікроцефалії протягом останніх шести місяців, тому уряд переконаний в існуванні причинно-наслідкового зв'язку. Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила глобальну надзвичайну ситуацію в області охорони здоров'я, але багато вчених, у тому числі Лобель, кажуть, що цей зв'язок не є остаточно доведеним.
"Поки не ясно, що те, що відбувається в Бразилії, пов'язано з вірусом Зіка. Немає остаточного доказу того, що вірус Зіка викликає мікроцефалію. Я вважаю, що істерія пішла вперед досліджень або фактів про патології, пов'язаних з цим вірусом", - сказав він.
Сумніви грунтуються на нерівному поширенні захворювання і вроджених аномалій. Майже всі пов'язані випадки зустрічаються в північно-східному регіоні Бразилії. В іншому місці спалах Зіка, судячи з усього, не мав того ж ефекту. У сусідній Колумбії, де зареєстровано понад 31 тис заражених вірусом, в тому числі близько 5 тис. вагітних жінок, також не було драматичного збільшення випадків мікроцефалії. Там вірус більш тісно пов'язаний з синдромом Гієна-Барре, імунною недостатністю системи, що може призвести до паралічу і смерті.
Лобель відвідає Бразилію протягом декількох місяців, щоб співпрацювати з вченими в Сан-Паулу для вивчення вірусу Зіка і його впливу на імунну систему. В кінцевому рахунку це може допомогти в розробці вакцини, але лікар підкреслює, що найбільш важливо зрозуміти, чи є захворювання справді пов'язаним із мікроцефалією, або ж впливати можуть також інші фактори, наприклад, пестициди.
Вірусолог також заявив, що виділення США $2 млрд фінансування на дослідження вірусу Зіка недоцільно, і гроші можна було б витратити більш ефективно, для боротьби з майбутніми, більш серйозними, проблемами. Він сказав, що в порівнянні з Ебола і лихоманкою денге вірус Зіка не є такою великою проблемою, крім як для вагітних жінок, і в цьому випадку було б розумно застосувати запобіжні заходи, поки не стане відомо більше про ризики і можливий зв'язок з мікроцефалією. Лобель каже, що потрібно дати адекватну відповідь захворюванню, але не потрібно перебільшувати його значення.
Як повідомляв ONLINE.UA, Всесвітня організація охорони здоров'я передбачає, що великомасштабні випробування можливої вакцини від вірусу Зіка можуть початися не раніше, ніж через півтора року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?