Путін стає сильнішим завдяки хаосу в Україні - Bloomberg
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін стає сильнішим завдяки хаосу в Україні - Bloomberg

Путін стає сильнішим завдяки хаосу в Україні - Bloomberg
Джерело:  Bloomberg

Через два роки після того, як українці проливали кров на вулицях Києва, щоб розчавити кремлівську клептократію, країна з населенням в більш ніж 40 мільйонів повернулася до стану на межі статусу неспроможної держави, пише Bloomberg в статті "Хаос в Україні робить Путіна сильніше" , переклад якої зробив ONLINE.UA.

Тривале сходження українського уряду в стан хаосу досягло нової межі на цьому тижні, коли на тлі затримок реформ і какофонії звинувачень в корупції президент Петро Порошенко домагався зміщення прем'єр-міністра Арсенія Яценюка в парламенті, але не отримав підтримки більшості, включаючи частину представників його блоку.
Наступною важливою подією став вихід фракції Юлії Тимошенко з правлячої коаліції. Четвертий союзник, "Самопоміч", проведе зустріч про майбутнє партії у владі і коаліції в четвер. Обидві групи звинуватили Порошенка і Яценюка в тому, що голосування про висловлення недовіри уряду було постановкою, щоб зберегти статус-кво і змінити напрямок звинувачень в корупції, за яку, як показують опитування, громадськість покладає відповідальність на них.
"В Україні відбувся цинічний урядовий переворот за участю президента, прем'єра, клептократичної частини коаліції і олігархічного блоку, - заявила "Самопоміч" на своїй сторінці в Facebook. - Цим процесом керували візантійщина, підступність, деспотизм, залежність від грошей і повне ігнорування людей і їх потреб".
Внутрішня боротьба ставить під загрозу можливість надання чергового траншу кредиту МВФ, перешкоджаючи відновленню економіки після 18-місячного спаду.
Пострадянська українська держава хилилася від однієї кризи до іншої з того часу, як скинула російське ярмо з розпадом Радянського Союзу 25 років тому. Її нездатність приручити "феодальну" олігархію і покінчити з політичною корупцією після повалення Віктора Януковича в 2014 році призводить до того, що терпіння спонсорів України в Вашингтоні та Брюсселі вичерпується, каже старший заступник директора з науково-методичної роботи Германського фонду Маршалла США в Берліні Йорг Форбріг.
Він вважає, що якщо в України не вийде скористатися тим, що може бути її останнім шансом реалізувати значущі реформи, Захід кине країну, що викличе нову кризу і більше протестів обманутого населення.
"Україна "ефективно провалиться", - сказав він. - Росія, яка довгий час працювала через олігархічні структури, матиме можливість маніпулювати країною на свій розсуд. Кремль тріумфально зобразить цей провал і покаже своє самодержавство як перевагу".
Суперечки в Києві можуть дати російському президентові Володимиру Путіну перевагу в напрямку мінського мирного процесу з врегулювання конфлікту на сході. Петру Порошенку не вдалося набрати більшість у Верховній Раді, необхідну для схвалення конституційних поправок, передбачених в Мінських угодах, які дадуть більше повноважень проросійським сепаратистам, також нагадує видання.
"Ідея російського керівництва дуже проста - заморозити ситуацію", - сказав Ігор Бунін, директор московського Центру політичних технологій. Водночас велика автономія в окупованих районах допоможе Путіну запобігти вступу України в ЄС і НАТО, каже він.
Проте російський президент продовжує тиск на Порошенка іншими засобами. Так в середу Російська Федерація подала позов проти України до Високого суду Лондона про погашення $3 млрд, невиплачених урядом Яценюка (так званого "кредиту Януковича", взятого за минулої влади, - ONLINE.UA).
Позов пішов після «численних невдалих спроб» встановити діалог з Україною, заявив міністр фінансів РФ Антон Силуанов. «Я очікую, що процес в англійському суді буде відкритим і прозорим», - сказав він.
Боротьба навколо Яценюка не має прямого відношення до конфлікту на сході, тому що бойовики управляються з Москви, і Путін не дозволить великого наступу, поки він намагається зробити все, щоб в ЄС і США скасували санкції, говорить Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента».
Прем'єр є одним із найбільш непопулярних політиків в Україні через відсутність реформ, але рівень невдоволення "недостатній для революції", сказав Фесенко. "Люди більше стурбовані виживанням", - додав він.
Ця думка була підтримана на вулицях навколо Майдану Незалежності, який був епіцентром протестів. 51-річна Світлана Родіонова і її чоловік Олександр, 54 років, туристи з Сум, кажуть, що ні у кого вже немає енергії для нової революції - все дуже зайняті спробами звести кінці з кінцями.
"Є ще досить багато людей, які пильно дивляться в бік Росії, - сказав Олександр, зупинившись на Алеї Героїв Небесної Сотні. - Але ясно, що там нічого виглядати. Ми повинні рухатися в бік Європи", - резюмував видання.
Як повідомляв ONLINE.UA, Мустафа Найєм за результатами засідання фракції БПП заявив, що Яценюк повинен упродовж трьох місяців піти у відставку. Пізніше в "Блоці Порошенка" спростовували ці слова, але продовжують говорити про відставку прем'єра.
Водночас Яценюк заявив про те, що ведуться перемовини про оновлення коаліції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?