Війна чи мир: на Заході дали прогноз дій Путіна на Донбасі
Категорія
Політика
Дата публікації

Війна чи мир: на Заході дали прогноз дій Путіна на Донбасі

Війна чи мир: на Заході дали прогноз дій Путіна на Донбасі
Джерело:  International Crisis Group

Одним із найнебезпечніших моментів майже дворічної війни в Україні залишається непередбачуваність тактики Росії. Незважаючи на неодноразовий вираз підтримки мирного процесу, передбаченого Мінськими домовленостями, і визнання суверенітету України над сепаратистськими "Донецькою і Луганською народними республіками", нинішні дії Москви на сході України більше виглядають як спроби швидше стабілізувати угруповання бойовиків, ніж підготувати їх до ліквідації.

Про це в своїй аналітичній доповіді під назвою "Суперечливі сигнали Росії на сході України", переклад якої зробив ONLINE.UA, пише старший радник Міжнародної кризової групи (International Crisis Group) зі штаб-квартирою в Брюсселі з питань України і Росії Пол Куїнн-Джадж.
Режим припинення вогню на Донбасі, узгоджений в Мінську в лютому 2015 року, почався лише з вересня, а в зв'язку з мінімальним прогресом імплементації цих домовленостей ситуація залишається нестабільною, і десятки тисяч військових стикаються віч-на-віч на 500 км лінії розділу. Тим, хто живе в регіонах, керованих сепаратистами, залишається тільки гадати, що ж їх чекає в майбутньому. А починаючи з середини 2014 року, у військових діях загинуло вже близько 10 тисяч осіб, відзначає аналітик.
З іншого боку, Кремль розглядає рух України до ЄС і НАТО як серйозну загрозу власній безпеці, а повалення колишнього президента Віктора Януковича в 2014 році - як західну кампанію, спрямовану на ізоляцію Росії. В результаті президент РФ Володимир Путін хоче, щоб Україна залишалася втягнута у відкритий і тривалий військовий конфлікт з метою в кінцевому підсумку повернення країни в сферу впливу Москви.
Може трапитися все, включаючи більш серйозні бої. До тих пір, поки не з'являться чіткі позитивні зміни в російському підході, міжнародне співтовариство повинне будувати свою політику щодо Москви, виходячи з цього припущення. Великі російські підрозділи вже двічі вели бої в Україні, навіть під час мирних переговорів у лютому 2015 року (в районі Дебальцево, - ONLINE.UA). Москва знову може вдатися до подібних дій, якщо інший, менш помітний підхід в підтримці бойовиків Донецька і Луганська в затяжному конфлікті зазнає невдачі.
Якби Москва хотіла показати, що вона підтримує мінський процес, то досить було б відкликати своїх військових з території так званих ДНР і ЛНР, а також прибрати збройні сили, що перебувають на російському боці кордону з Україною, всього в декількох годинах їзди від лінії розмежування (сил АТО і бойовиків). Такий тихий хід був би значним показником для України і Заходу серйозних намірів Росії щодо Мінських угод.
Припинення поставок військових припасів бойовикам було б таким же серйозним кроком і без публічних втрат, оскільки РФ все ще заперечує факт самих поставок.
Законопроект в $1 млрд
Ставлення Росії до ДНР і ЛНР різко змінилося восени 2015 року. Куратори в регіонах були змінені на офіцерів ФСБ, без пояснень Москва почала виплати пенсій, соціальних і військових допомог - того, на що російська влада, за їхніми словами, раніше не мала коштів.
Те, що організації тепер виплачують пенсії, державні зарплати і соцдопомогу грошима, які йдуть з Москви, - крок досить серйозний як політично, так і соціально. Раніше сепаратисти говорили, що втручання Росії буде мінімальним, і тільки в разі воєнної чи гуманітарної кризи. Але вкладення Москви в пенсії, допомоги і зарплати в Східній Україні, ймовірно, перевищують $1 млрд на рік.
Крім того, Москва прийняла рішення щодо ватажків сепаратистських угруповань, незважаючи на їх неоднозначне становище серед бойовиків. Це все веде до створення двох "політичних партій" в ДНР - "Оплот Донбасу" під керівництвом ватажка ДНР Олександра Захарченка і "Донецька Республіка" на чолі з бездоганно лояльним до Москви Денисом Пушиліним - які нічим, крім імені, не відрізняються. Це свого роду підготовка до виборів, які повинні відбутися, згідно Мінським домовленостям.

Замінне керівництво
Сепаратистські ватажки визнають, що вони прийшли до "влади" в результаті випадкового вибору і перейшли в сферу політики і вакуум безпеки, створені в результаті падіння Віктора Януковича і подальшого паралічу перехідного українського уряду. Сепаратисти, пов'язані, в тому числі, з колишнім українським президентом, керувалися єдиною ідеологією, а змішаними мотивами: неприйняття "анархії" Майдану, глибока підозрілість стосовно будь-якої пострадянської влади країни, рефлексивні проросійські настрої і опортунізм. Їх різноманітність, фрагментація і недовіра, поряд з майже повною відсутністю політичного або адміністративного досвіду, вже перешкоджали появі функціональних політичних партій на окупованому Донбасі. Зараз же це відбувається з подачі Москви.
Єдине, що об'єднує ватажків бойовиків - те, що Росія вважає їх витратним матеріалом. Донецьк і Луганськ ніколи не були головною метою Москви. Протягом двох місяців після повалення Януковича Москва сподівалася на повстання в інших "історично російських" територіях на сході України і була дуже розчарована, коли цього не сталося. Навіть самі проросійськи налаштовані сепаратисти відкрито заявляють, що підтримка з РФ може припинитися в будь-який момент. Вони сподіваються, що це не так, але не виключають такого варіанту і називають це питання "складним" і "слизьким".
Ватажки ДНР і ЛНР визнають, що їх роль дуже обмежена, вони повністю виключені з процесу прийняття рішень по реалізації Мінських домовленостей - Москва контролює "кожну фразу, кожну кому", говорить один з представників так званої "влади" в ДНР. Москва веде тривалу гру: іноді невеликі сепаратистські групки є корисними, іноді відволікають увагу, але головною метою є повернення всієї України в сферу впливу РФ.
Публічно наполягаючи на тому, що політичний і військовий вплив Москви є мінімальним, ватажки ДНР часто визнають свою повну залежність. Олександр Ходаковський, так званий "секретар" Ради безпеки ДНР", в недавньому інтерв'ю говорив про постійні зусилля керівництва щодо забезпечення збалансованості бажань населення Донбасу і "вищих політичних сил", під якими він мав на увазі РФ. Він також сказав, що "матеріальна підтримка" Росії становить 70% бюджету ДНР. Багато спостерігачів і офіційні особи вважають, що насправді це 90%. Ще один з ватажків бойовиків сказав, що Росія надає все, висловлюючи розчарування у зв'язку з відсутністю вдячності від громадськості: "Вони не розуміють, хто надає газ для опалення, паливо для транспортних засобів, гроші на основні товари. Як, вони думають, ми протрималися минулу зиму і переживемо цю?"
Російські військові - це ключ до виживання ЛНР і ДНР. Після того, як Володимир Путін нещодавно визнав обмежену присутність російських військових на сході, один з найбільш поінформованих проросійських активістів Олександр Жучковський порушив мовчанку і коротко виклав центральну роль регулярної армії:
«Це даність, що прем'єр-міністри і міністри оборони ЛНР/ДНР не приймають ніяких ключових (військових) рішень. Командування військовим корпусом, військовою розвідкою, плануванням, постачанням військ боєприпасами і пальним все в руках «людей, які вирішують певні питання», як сказав би Путін ... і треба також розуміти, що сотні таких людей - кадрові військові і розвідники (в тому числі високопоставлені) ризикують життям, і багато хто з них вже помер».
З іншого боку лінії поділу українські фахівці з безпеки і військові визнають, що вони більше спостерігачі, ніж учасники нинішнього етапу конфлікту.
"Все залежить від однієї людини - Путіна", - сказав видатний український аналітик з питань безпеки. Українська сторона може тільки дивитися і намагатися вгадати, що планує Росія. Реорганізація Росією "військових" ДНР і ДНР, за його словами, швидше за все, спрямована на створення великих, добре обладнаних "прикордонних військ", з вражаючими ресурсами, якщо Росія вирішить залишити угруповання діючими протягом ще декількох років.
Цивільні: жертви, спостерігачі чи співучасники?
Немає точних даних опитувань громадської думки населення або сепаратистів. Часткова інформація і фрагменти розмов з місцевими жителями дають можливість припустити, що у сепаратистів не така велика підтримка, але ставлення до них буде поліпшуватися, якщо вони продовжать відчувати, що Київ про них "забув".
Популярним настроєм, за словами місцевих жителів, є "якомога більше уникнення контакту з режимом". Населення ділиться приблизно на три частини: за режим, проти нього і нейтральні. Сильний просепаратистський сектор - це пенсіонери, сільські жителі і некваліфіковані робітники; середній клас, як правило, тримає дистанцію.
Економічні труднощі і фінансові обмеження ризикують посилити відчуття, що Київ списав з рахунків ці регіони. Це може ще більше ускладнити майбутню реінтеграцію регіону в єдину Україну. Українському уряду терміново потрібно розробити тривалий сценарій для вирішення цієї проблеми.

Тактика, стратегія, і фаталізм
Вище "керівництво" ДНР і ДНР пильно стежать за найменшими змінами в посилах від Москви. У найближчій перспективі, вони впевнені, що будуть захищені в разі атаки українських військ. Багато хто вірить, що Путін застеріг українського президента Петра Порошенка в середині 2015-го, що російська реакція на застосування сили з боку України буде приголомшливою: «Ми дійдемо до Києва». Але вони не мають уявлення про подальшу свою долю.
«Наші куратори не можуть пояснити одного - що відбувається в Кремлі. Вони самі не знають», - сказав один з ватажків бойовиків.
Особливо обізнані аналітики вважають непрозорість намірів доказом того, що Москва поки не домовилася про вихід зі східної України. Поділ в Кремлі з питання України проявляється в відсутності політичної і військової координації. Різні представники "кремлівської верхівки" борються один з одним, вважає один з аналітиків. І Москва, і Київ хотіли б уникнути цієї ситуації, але "повинні бути в змозі запропонувати своїм людям ілюзію перемоги".
Є свідчення того, що Москва розглядає кілька варіантів одночасно, і це в стилі Путіна. Імпровізація є характерною рисою його політичних рішень. Деякі видатні російські аналітики вважають, що він не тактик або стратег, а фаталіст, який приймає сміливі, але необґрунтовані рішення, не будучи повністю впевненим, до чого вони призведуть.
Публічна підтримка Мінських домовленостей неухильно слабшає в Києві, про що свідчать проведені в листопаді опитування - всього 16,1% респондентів позитивно ставляться до Мінських угод, в порівнянні з 34%, які показали опитування в березні 2015 року. Українські політичні лідери усвідомлюють, що міжнародна увага змістилася з їх конфлікту на Сирію, і побоюються, що консенсус ЄС на користь санкцій проти Росії закінчиться в найближчі півроку, хоча провідні західні дипломати кажуть, що США і ключові західні лідери неухильні в рішенні про їх збереження.
Суперечливий тиск
Повна імплементація Мінських угод може дозволити Москві з гідністю покинути схід України. Але це зажадає від РФ ліквідації сепаратистських угруповань і відмови від політичного подразника для Києва, яким Росія сподівалася уповільнити політичні та економічні реформи в Україні.
У припинення конфлікту, втім, є свої позитивні сторони для Росії. Прихильники Москви залишаться під контролем і постійно тиснутимуть на український уряд. Ситуація на межі війни і миру дозволить Києву впроваджувати реформи, але буде вигідною для місцевих корупціонерів - багатих сепаратистських лідерів і, можливо, для деяких представників московської еліти. Це також відкладе вирішення проблеми, що робити з бойовиками ДНР і ДНР, і паралельно послужить попередженням для інших сусідніх країн, що бажають більш тісних зв'язків із Заходом. Але це коштуватиме Москві великих грошей.
Євросоюз, США і союзники повинні продовжити тиск на Москву в прийнятті рішень і демонстрації серйозності своїх намірів. І вони не повинні забувати, що військове рішення все ще актуально для Росії, яка зберегла свою комунікацію з угрупуваннями відкритою і показала готовність до використання своїх військ на території України.
Європейський Союз, особливо Німеччина і Франція, а також США не повинні потрапити в пастку і дозволити потенційно тривалому процесу і різним інтерпретаціям положень договору підірвати їх консенсус з підтримки санкцій, поки Мінські угоди не будуть повністю реалізовані. Продовжуючи тиснути на Москву, міжнародні суб'єкти повинні попередити Путіна про небезпеку підміни Мінських домовленостей чимось іншим і нагадати йому, що, якщо і коли він захоче покинути східну Україну, вони можуть допомогти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?