NASA продовжує створення ширококутного телескопу на заміну Hubble
Категорія
Технології
Дата публікації

NASA продовжує створення ширококутного телескопу на заміну Hubble

NASA продовжує створення ширококутного телескопу на заміну Hubble
Джерело:  ТАРС

NASA не припиняє роботу над новим космічним телескопом, який прийде на зміну відомому Hubble і стане важливим доповненням до телескопу імені Джеймса Вебба, котрий готується до відправки на орбіту в 2018 році.


Про це повідомляє  ONLINE.UA, посилаючись на ТАСС.
Як повідомило NASA, наукова рада цього відомства схвалила програму, що передбачає будівництво апарату, який тримав назву Ширококутний інфрачервоний дослідний телескоп. Він допоможе нам побачити дива Всесвіту так само, як це робить Hubble, - заявив помічник директора NASA з наукових питань Джон Грансфелд. За його словами, вчені розраховують за допомогою цієї обсерваторії отримати нові дані не тільки про зірки та екзопланети, потенційно придатних для існування біологічного життя, але і "про загадкові темні матерії і темні енергії".
Новий апарат буде створений на основі телескопу діаметром 2,4 м, який Національне управління військово-космічної розвідки США передало у користування NASA. Він має набагато більш широким оглядом, ніж Hubble, а іншою його важливою перевагою стане наявність коронографу, завдяки якому яскраве світло зірок не заважатиме спостереження за обертовими навколо них планетами.
"Цей телескоп дасть можливість бачити окремі зображення такої ж глибини і такої ж якості, як і Hubble, але він буде охоплювати ділянку простору в 100 разів ширше", - заявив начальник астрофізичного управління NASA Пол Герц. Він розраховує, що "обсерваторія дозволить вести спостереження за великими ділянками неба в діапазоні, близькому до інфрачервоного, і відповісти на фундаментальні питання з приводу будови і еволюції Всесвіту".
Передбачається, що новий телескоп відправиться на орбіту в середини 2020-х років. Як повідомило NASA, він буде перебувати у другій точці Лагранжу в системі Сонце-Земля, яка вважається ідеальною для розташування космічних телескопів. Саме там вже працюють кілька американських і європейських апаратів, туди ж буде запущений телескоп імені Джеймса Вебба.
Точна вартість проекту поки не відома. У поточному бюджеті NASA на нього виділено $90 млн, причому Конгрес асигнував навіть більше, ніж просило саме космічне відомство. Займатися їм буде Центр космічних польотів імені Годдарда в Грінбелті (штат Меріленд) за участю Інституту космічних телескопів у Балтіморі і Лабораторії реактивного руху в Пасадені (штат Каліфорнія).
Раніше повідомлялося, що телескоп Hubble зробив найдетальніший  знімок сусідньої галактики.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?