Потрібно зрозуміти дещо про Путіна - The New York Times дав Заходу пораду
Категорія
Політика
Дата публікації

Потрібно зрозуміти дещо про Путіна - The New York Times дав Заходу пораду

Потрібно зрозуміти дещо про Путіна - The New York Times дав Заходу пораду
Джерело:  The New York Times

Важко уявити собі конфлікт, який більше потребує припинення, ніж жорстока війна, яка зруйнувала Сирію, яка вбила майже півмільйона людей і змусила тікати мільйони. Можна сподіватися, але важко уявити собі, що перемир'я, про яке

домовилися Сполучені Штати і Росія, дасть щось більше, ніж короткий перепочинок від вбивств. Однією з причин є надзвичайна плутанина інтересів і намірів сторін, що беруть участь в цій боротьбі - протиборчі сторони повинні взаємодіяти, щоб перемир'я працювало. Найсерйознішим аргументом є те, що центральна фігура зіткнень - це Володимир Путін, президент Російської Федерації.


Редакція The New York Times у своїй статті "Ви знову спираєтесь на ненадійне, містер Путін", яку переклав ONLINE.UA, попереджає, про що потрібно пам'ятати президентові РФ в його планах, і що Захід повинен зрозуміти про російського президента.


Незважаючи на роки санкцій, лайки і благання, вступ Путіна в сирійську війну на боці уряду президента Башара Асада у вересні минулого року докорінно змінило динаміку протистояння. Мало того, що росіяни змінили долю Асада, але вони також тепер утримують контроль над будь-якими спробами покласти край конфлікту і зупинити приплив біженців, який руйнує Європу.


Наскільки на Путіна можна покластися в цій ініціативі? Як він уже чітко продемонстрував в Україні, режим припинення вогню для нього є тактикою, навіть швидше димовою завісою, а не метою. Справді, він погодився на припинення вогню між бойовиками на сході України, яких підтримує Росія, і урядом країни, коли почав авіаудари в Сирії. Навіть зараз українське перемир'я, здається, знову порушується, виходячи з чого можна вважати, що Росія знову готова розворушити це вугілля.


Слід зрозуміти дещо про Путіна: незалежно від його геополітичних цілей, однією домінуючою метою з тих пір, як він почав свій третій термін в якості президента в 2012 році, було змусити Сполучені Штати і їх союзників знову визнати Росію великою державою і, якщо вийде, вбити клин до західного альянсу. Відновлення могутності Росії і вимога поваги також стали джерелами його постійної популярності серед росіян, незважаючи на ціну, яку вони заплатили в зв'язку з економічними санкціями і західним презирством.


На рівні того, що Вашингтон і Брюссель, і, зокрема держсекретар Джон Керрі, не мають іншого вибору, крім як мати справу з Москвою в спробі припинити бойові дії в Сирії, Путін досяг успіху в своєму прагненні. Там, де Захід в цілому прагне знищити ІДІЛ і витіснити Асада, у Путіна, на противагу цьому, є конкретна спрямованість - забезпечити контроль уряду Асада над ключовими галузями Сирії.


Путін не повинен плутати сильний контроль з перемогою або з повагою. З огляду на приниження Радянського Союзу в Афганістані, він повинен знати, що в країнах Близького Сходу неможлива «перемога», лише скороминущий баланс постійно спірних повноважень. Крім того, зі значним падінням цін на нафту, у Росії немає ресурсів, щоб підтримувати Асада дуже довго. Незалежно від того, наскільки слабка хватка Заходу в Сирії, не можна дозволити Путіну вірити, що його ставки на підтримку кривавого диктатора або цинічні гри в Україні будуть прийняті.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?