Не варто перебільшувати безумство і військову міць Путіна - західні ЗМІ
Категорія
Світ
Дата публікації

Не варто перебільшувати безумство і військову міць Путіна - західні ЗМІ

Не варто перебільшувати безумство і військову міць Путіна - західні ЗМІ
Джерело:  Vox

День захисника Вітчизни 23 лютого в Росії - це державне свято і вшанування всього військового: хвастощі останньою зброєю, операцією в Сирії, захопленням Криму. Тим часом із Заходу ми чуємо несамовиті попередження про загрозу, що виходить від військової машини Кремля. У випадку з РФ виходить, що вважатися небезпечним - більш потужна з геополітичної точки зору цінність, ніж справді бути таким.


Про те, чому не варто перебільшувати військову міць Російської Федерації, пише для Vox експерт по Росії, професор Центру світової політики Нью-Йоркського університету Марк Галеотті в своїй статті "Не піддавайтеся галасу: російські військові набагато слабкіше, ніж Путін хоче, щоб ми думали" , переклад якої зробив ONLINE.UA.


Поки Захід вважає, що Росія може просунутися далі в Україні, здійснити ескалацію в Сирії або навіть увійти в країни Балтії, він неминуче відчуває більший тиск, щоб йти на поступки і запрошувати Володимира Путіна за стіл переговорів.


Створюється враження, що ніхто не хоче ставити під сумнів значимість нової військової сили Путіна, а він, здається, на це і розраховує.


З тих пір, як він вперше зайняв Кремль, в кінці 1999 року, Володимир Путін вливає гроші у військову справу. Але він намагався модернізувати те, що було у справді катастрофічному стані після не просто років, але десятиліть недофінансування і відсутності турботи. Армія показала себе катастрофічно в першій Чеченській війні. Там панували ухилення від призову, розкрадання і корупція.


Звичайно, російські військові підняли себе з цього жалюгідного стану, але це все ще незавершений процес. Сьогодні військова міць Росії, як ми знаємо, - це щось середнє між фактами і психологічною війною.


Російські спецслужби оволоділи Кримом в лютому 2014 року з чіткістю і дисципліною, що заслуговує на повагу, показавши себе передовими солдатами. Але вони були одними з кращих, яких Москва змогла зібрати, і не зіткнулися ні з яким опором.


Росія змогла переломити ситуацію в Сирії своїми бомбардувальниками. Але для того, щоб йти в ногу з темпами операцій в Сирії, Москва направила своїх кращих пілотів і навіть купила старі турецькі літаки, щоб забезпечити їх. Крім того, бомбардування неорганізованих повстанців, без серйозної ППО, навряд чи є особливим тестом нових російських військово-повітряних сил.


Для України, куди Росія відправила свої підрозділи влітку 2014-го (під час прямого вторгнення на Донбас, - ред.), Москві довелося створити імпровізовані «батальйонно-тактичні групи», створені з кращих солдатів, зібраних по країні. Зрештою, майже половина російських солдатів - це призовники, які служать лише один рік. Російські офіцери, кажучи неофіційно, визнають, що більшість придатні для служби тільки протягом трьох місяців з року між їх підготовкою і місяцем демобілізації.


Щоб відправити морські ескадрильї ходити під прапором по всьому світу, Москві потрібно не тільки супроводжувати їх буксирувальником, на випадок, коли вони поламаються, а й відправити кораблі в док на кілька місяців після усунення поломок. І в той час, як у Росії були великі плани щодо нових кораблів, найбільш використовувані ними газові турбіни виготовляються в Україні.


Іншими словами, поки що ми бачили кращі можливості російської армії в ідеальних умовах, але не інші сили або те, як вони реагуватимуть на реальну загрозу. Це все одно, що судити про освітню систему Сполучених Штатів, відвідавши Гарвард, або про їх медицину по Клініці Майо.


В результаті ми приймаємо великі, але перевантажені і лише частково реформовані збройні сили Росії за жахливу загрозу Заходу і глобальному порядку, як ми його знаємо, - і ми реагуємо відповідним чином, даючи Кремлю набагато більше козирів, ніж він фактично заслуговує.


Чому ж Захід так турбується? Частково це нормальна людська звичка гіперкомпенсації. Після того, як Крим і Сирія показали несподівані можливості РФ, ще раз виміряна оцінка стану її військ хитнулася до іншої крайності.


Існують також корисливі інтереси. Промисловість, яка використовує захист від Росії як виправдання великих витрат на військові витрати і нові системи озброєння. Фронтові держави, бажаючі відстояти свою ключову роль, їх потреба в підтримці. Військові установи, чия робота полягає в тому, щоб думати про найгірші сценарії і готуватися відповідним чином.


Це все можна зрозуміти. Таллінну (Естонія), наприклад, важко бути оптимістичним щодо можливостей і намірів Москви, коли російські десантники, перейшовши через кордон, викрали одного з офіцерів контррозвідки, коли російські бомбардувальники гудуть в твоєму повітряному просторі, і коли Росія влаштовує раптові навчання, чітко проводячи військові ігри потенційного вторгнення через ваш кордон.


Проблема в тому, що це на руку Путіну. Він розраховує на те, що чим страшніше він здається, тим більше у нього є політичної тяги.


Зрештою, об'єктивно Росія не є великою силою. У них є ядерна зброя, але в перспективі у неї немає практичної цінності. Продовження переозброєння залежить від грошей, а російська економіка залежить від цін на нафту, яка зараз продається за викидними цінами. Російська економіка 13-а за величиною в світі, між Австралією і Іспанією, це приблизно половина французької, і десь 1/14 американської.


Чого у Кремля не відняти, так це бажання ризикувати, ігнорувати правила і надії, що інша сторона більш розсудлива, обережна і охочіше йде на поступки, ніж готова розкрити блеф Росії.


Загалом це поки працює. Але виснажуючі активи військовий стан і геополітичні загравання Путіна вже починають проявляти себе як недоліки.


Військовий бюджет Росії в його нинішньому вигляді є неприйнятним. Уже цього року він був урізаний на 5%, а ряд майбутніх проектів без зайвого шуму зменшуються або відкидаються. Навіть в урізаному вигляді оборонний бюджет знекровлює ресурси Кремля, необхідні для диверсифікації економіки і спецслужб для упокорення все більш незадоволеного населення.


Росія нерозважливо витратила свою "м'яку силу", свій моральний авторитет в світі, в якому вона колись, можливо, була альтернативою західному порядку. Зараз вона є найбільш непопулярною, ніж будь-коли; тільки у В'єтнамі, Гані та Китаї її розглядають позитивно.


Саме тому, що у Путіна вдало виходить показувати свою непередбачуваність і агресивність, НАТО зараз найбільш об'єднано, ніж будь-коли; питання оборонних витрат і витрат на безпеку в Європі, якими давно нехтували, зараз починають вирішуватися за рахунок зростання в середньому більш ніж на 8% в цьому році.


Зрозуміло, НАТО потрібно серйозно ставитися до російських викликів. Але це також означає не давати Путіну більше авторитетності і впливу, ніж він на те заслуговує.


Кожен раз, коли з'являється нова панічна заява - наприклад, коли голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Мартін Демпсі сказав, що "Росія є найбільшою загрозою для національної безпеки", не тільки московська пропагандистська машина отримує новий заголовок, але і Путін, мабуть, відчуває певне задоволення.


На думку Путіна, тільки страх може змусити Захід розмовляти з ним і звертати увагу на інтереси Росії. І до сих пір ми, здається, тільки підтверджуємо цю точку зору. Нашою панікою і перебільшеннями ми не тільки заохочуємо його придумувати більше авантюр, ми даємо йому більше глобального впливу, ніж належить лідеру занепадаючої, розореної, малонаселеної країни, що застрягла між процвітаючою Європою і зростаючим Китаєм. Наразі Захід - це PR-команда Путіна.


Якщо ми будемо більш невимушеними, менш схильними підстрибувати кожен раз, коли він трясе шаблею, то в короткостроковій перспективі це може вивести його з себе, привести до нового конфлікту, що межує з війною, хоча зараз у нього є кілька безпечних варіантів, і він зіткнеться з потужними державами і союзами, які готові до його звичайних трюків. Але в довгостроковій перспективі, якщо він зрозуміє, що до нього ставляться не як до загрози, а як до докучливої ​​(

а іноді й сміхотворної

) вискочки, він може дійти висновку, що його нинішня поведінка не призведе до його великодержавного статусу.


Як би там не було, навіть Путін не настільки божевільний або фанатичний, і оточуючі його люди в більшості - корисливі прагматики. Зрештою відмова піддаватися галасу, дозволяти Путіну створювати геополітичний курс тією самою шаблею може виявитися найефективнішою відповіддю його гнівним спалахам.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?