Міжнародні експерти розгромили російську версію загибелі MH17
Категорія
Світ
Дата публікації

Міжнародні експерти розгромили російську версію загибелі MH17

Міжнародні експерти розгромили російську версію загибелі MH17
Джерело:  BBC

Версія загибелі малайзійського авіалайнера «Боїнг-777» рейсу МН17, запропонована російським концерном "Алмаз-Антей", виявилася неспроможною.
Такого висновку дійшла міжнародна група розслідувань Bellingcat після докладної перевірки російської версії, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Русскую службу ВВС.
За версією росіян, ракета, що збила "Боїнг", була запущена з району села Зарощенське або Велика Шишівка, які перебували під контролем української армії. При цьому сама ракета була старої модифікації, давно не перебуває на озброєнні російської армії.
У Bellingcat з великою часткою впевненості заявили, що, навіть якщо погодитися з версією "Алмаз-Антея" про точку запуску ракети, її все одно не могли запустити українські військові.
Такого висновку експерти дійшли на підставі інформації з відкритих джерел -в основному, фотографій з геотегів в соціальних мережах. За їхніми даними, 17 липня, в день загибелі "Боїнгу", в районі Зарощенського не було українських установок "Бук".
Точно так само була перевірена версія про точку запуску біля Великої Шишівки, в результаті перевірки було визнано, що українських "Буків" там також не було.
Водночас в Bellingcat визнали, що зібрані дані не дозволяють робити висновки про те, хто саме контролював зону, з якої була запущена ракета.
У той же час зіставлення даних з цього району дало експертам підстави припускати, що 17 липня 2014 року там вже перебували російські військові.
Як приклад Веllingcat проаналізували фотографію з геотегів південної околиці Великої Шишівки, датовану 20 липня, на якій знято озброєну людину в камуфляжі на тлі поля соняшників.
Фотографія, як вказують автори доповіді, була виявлена ​​в акаунті якогось Анатолія Молчанова, який в квітні 2014 року викладав фото з Криму, де він був одягнений в форму російського військового, а також із зайнятого бойовиками Слов'янська, а в лютому 2015 року - з-під Дебальцевого.
Виходячи з погодних умов в цьому районі і характеру поведінки в соцмережі Анатолія Молчанова, в Bellingcat роблять висновок, що фотографія з Великої Шишівки могла бути зроблена в будь-який з трьох-чотирьох днів до 20 липня, а значить, 17 липня, в день загибелі MH17, ця територія вже контролювалася проросійськими бойовиками.
Також волонтери стверджують, що в жодному з населених пунктів, що розташовані в зазначеному "Алмаз-Антеєм" районі можливого запуску, не вдалося знайти свідків залпу зенітної установки.
Таким чином, виявляється малоймовірним, що з цієї зони взагалі проводився запуск ракети системи "Бук", незалежно від того, який із сторін збройного конфлікту вона належала.
Автори нової доповіді нагадують, що версія "Алмаз-Антея" про тип і місце запуску ракети "Бук" суперечить і висновкам Bellingcat, і версії офіційного слідства, проведеного Голландією.
Як повідомляв ONLINE.UA, експерти Bellingcat і офіційні слідчі з Голландії, вважають місцем запуску ракети точку біля населеного пункта Сніжне в тилу проросійських бойовиків.
Сама ж установка "Бук" управлялася кадровими російськими військовими, стверджується в доповіді Bellingcat.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?