Головна загроза для України - на Заході зрозуміли, на що сподівається Путін
Категорія
Політика
Дата публікації

Головна загроза для України - на Заході зрозуміли, на що сподівається Путін

Головна загроза для України - на Заході зрозуміли, на що сподівається Путін
Джерело:  Politico

Зусилля президента США Барака Обами з порятунку України від військового захоплення Росією загальмували, і негаразди всередині уряду України можуть допомогти президенту РФ Володимиру Путіну перемогти в конфлікті, який, за словами Обами, включає в себе "найосновніші принципи нашої міжнародної системи".
Про те, як адміністрацію президента США відволікають інші фактори від проблем в Україні і обіцянки їй допомоги, в своїй статті для видання POLITICO, переклад якої зробив ONLINE.UA, пише старший кореспондент з питань зовнішньої політики і національної безпеки Майкл Кроулі.
Через два роки після того, як прозахідні протести, які скинули уряд (Віктора Януковича, - ред.) в Києві, розлютили Путіна і викликали міжнародну кризу, політика Обами щодо України йде на дно - ставши жертвою сталевої цілеспрямованості Путіна і хиткої підтримки з боку європейських союзників, відволічених проблемами Сирії і ІДІЛ, які прагнуть залишити конфлікт позаду.
Незважаючи на особисті прохання з боку віце-президента Джо Байдена, офіційні особи США побоюються, що київське керівництво перебуває на краю політичного руйнування, що може зірвати зусилля по стабілізації обстановки в країні і спроби вигнати Росію з східних територій.
«Сирія дійсно повела фокус від України. Мені здається, що Європі важко буде залишатися об'єднаною і продовжувати чинити тиск на Росію санкціями», - сказав голова Комітету Сенату США з зовнішніх справ Боб Коркер. - В якийсь момент ви отримаєте заморожений конфлікт, який дуже на руку Путіну».
Критики, такі як Коркер, кажуть, що дії Обами не виправдали його риторики, яка визначає присутність Росії в Україні в якості серйозної загрози європейській безпеці. Обама відкинув заклики від декількох провідних консультантів надати Україні зброю для боротьби з підтримуваними Москвою сепаратистами.
«Путін не заплатив свою ціну", - сказав Коркер, додавши, що європейські лідери сказали йому, Путін каже, що США «просто не дають відсічі».
Проте США і Європа застосували економічні санкції відносно Москви, і в останні місяці Обама посилив військову присутність Америки на східному фланзі НАТО.
Але навіть коли він з побоюванням домовляється з Путіним про припинення вогню в Сирії, Обама не послабив підтримку росіянами сепаратистів на сході України. Після тимчасового припинення насильства боротьба відновилася в останні тижні до найвищого рівня з літа минулого року.
«Не сталося нічого, що дало б підстави припустити, що росіяни підійшли ближче до готовності віддати нам контроль над Україною, ніж вони були раніше, - сказав Іво Даалдер, перший посол Обами в НАТО, в цей час президент Чиказької ради з глобальних питань. - У певному сенсі, Сирія стала відволіканням для нас, тому що привела нас до спільної роботи з Росією в спробі вирішити сирійську кризу, і ми ігноруємо те, що відбувається в Україні».
Представники Обами наполягають на тому, що основа їх стратегії- реалізація мирної угоди, підписаної в Мінську в лютому 2015 року, яка закликає Росію вивести війська зі сходу України - все ще чинна.
«Ми докладаємо всіх зусиль, щоб умови Мінських угод були виконані в повному обсязі на той час, коли президент покине свій пост", - сказав високопоставлений представник адміністрації президента США. - Ми прагнемо до його реалізації у другій половині 2016 року».
За умовами Мінських домовленостей, Москва повинна вивести війська зі Східної України і припинити підтримку сепаратистів; Київ повинен дозволити проведення виборів і надати більшу автономію для  проросійського сходу країни (мається на увазі окупована зараз частина Донбасу, - ред.); і після цього США і Європа скасують санкції проти Москви.
Неофіційно чиновники США визнають, що колапс уряду може зробити реалізацію Мінських угод неможливою, щонайменше до того, як Обама залишить Білий Дім.
«Найгірше, що може статися прямо зараз для уряду, це колапс і нові вибори, - сказав другий високопоставлений чиновник адміністрації. - Тому що все перетвориться на хаос, і вся система буде заблокована».
Це було занепокоєння Джо Байдена, коли він прилетів до Києва на початку грудня. У своєму зверненні до парламенту, Байден закликав уряд України залишатися зосередженим на політичній єдності та реформах в умовах залякування Путіним.
«Без перебільшення можна сказати, що надії волелюбних людей в усьому світі з вами, тому що дуже багато залежить від успіху вашого крихкого експерименту з демократією, - сказав Байден. - Це може бути вашим останнім шансом».
Не встиг Байден виїхати, як через два дні прем'єр-міністр країни Арсеній Яценюк звернувся до того ж парламенту. Коли він виступав, інший представник парламенту обхопив його і, як манекен, виніс з-за трибуни, викликавши дику бійку.
Уряд мало не провалився на початку цього місяця, коли Яценюк, у якого рейтинг схвалення зараз вимірюється однією цифрою, ледь пережив голосування по недовірі в парламенті. Президент України Петро Порошенко закликав його до відставки, але він сам не дуже популярний, і стикається зі звинуваченнями, що зробив занадто мало для боротьби з розгулом корупції.
Байден проводить рятувально-відновлювальні роботи з Вашингтона. Віце-президент, який відвідав Україну чотири рази з 2014 року і говорить, що він провів "близько тисячі годин по телефону" з її лідерами, поставив ще кілька викликів перед Яценюком і Порошенком в цьому місяці.
Росія радісно скористалася політичним безладом, кажучи, що керівництво України не може або не бажає робити політичні кроки, необхідні для Мінських домовленостей.
«Наші українські друзі не виконують свою частину (угоди - Ред.)», - сказав посол Москви в Вашингтоні Сергій Кисляк в недавньому інтерв'ю. Росія хоче, щоб українці зробили перші кроки, такі як внесення змін до Конституції країни, щоб схід отримав більше автономії.
Посадові особи США непохитні, що в основному Москва винна в тупиковій ситуації, заявивши, що не можна очікувати від Києва перших дій тоді, коли частина їх країни є полем бою, яке розігріває Росія.
Але навіть деякі західні офіційні особи визнають, що росіяни частково мають рацію.
«Реалізація Мінська зараз більш-менш заморожена, - сказав європейський дипломат. - На жаль, українці зараз насправді несуть більшу частину відповідальності за це, через кризу в Києві».
Такі розмови з Європи зловісні, ​​враховуючи, з яким тиском стикаються європейські лідери, щоб покласти край санкцій щодо Москви, які сповільнили економіку, і через які бізнес зазнав збитків.
Незважаючи на бійкі, що трапляються, посадові особи США наполягають, що в Києві все не так погано, як здається. Парламент України ухвалив ряд важливих реформаторських заходів в останні місяці. Порошенко нещодавно звільнив генерального прокурора країни, якого США вважали основною перешкодою на шляху боротьби проти повальної корупції.
«Це не обов'язково дуже добре виглядає», - сказав один західний дипломат, стверджуючи, що «викорінення залишків старого радянського держави» ніколи не буде легким - особливо на тлі «узгоджених зусиль з боку великого сусіда, щоб проект реформи зазнавав невдачі».
Цим «великим сусідом» є Росія, де Путін працює, щоб перешкодити політичному прогресу України - в тому числі за рахунок використання організованої злочинності, на думку західних чиновників.
І хоча Путін зменшив оберти в насильстві в східній частині України восени минулого року, представники Обами стривожені недавнім загостренням в бойових діях. Залишається неясним, чи варто за ескалацією конфлікту Путін, кажуть чиновники, або сепаратисти могли діяти самостійно.
Посадові особи США кажуть, що поки Путін на сході не проводить бої, на Київ будечинитися сильний тиск з впровадження політичних реформ, необхідні для Мінських угод. Проблема була продемонстрована, коли парламент розглянув міру, яка надає обмежену автономію для районів, контрольованих сепаратистами, влітку минулого року; в Києві спалахнули бурхливі протести, в результаті чого кілька людей загинули.
«Мінські домовленості зараз в жахливому стані. Увага Заходу на найвищому рівні пішла через міграційну кризу і пріоритети адміністрації Обами, що лежать в іншому місці», - сказав Ендрю Вайс, помічник з національної безпеки при президенті Біллі Клінтоні, який наразі працює в Фонді Карнегі за міжнародний мир. - Все це зараз виглядає повним безладом».
«Росіяни тут ставлять на те, що у нас синдром дефіциту уваги, і ми не зможемо зберегти режим санкцій, і знайдемо інші приводи для занепокоєння», - додав Вайс.
Другий офіційний представник адміністрації президента сказав, що США будуть як і раніше зосереджені на Україні, але врегулювання кризи може виявитися неможливим доти, як її парламент виглядає як бійцівський клуб.
«Наше послання в тому, що у вас повинен бути уряд, який функціонує. У вас не може бути розброду, - сказав чиновник. - В іншому випадку, підтримка з боку міжнародного співтовариства випарується. Так ось, головне: "Хлопці, вам потрібно піти і вирішити цю проблему».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?