Росія могла відмовитись від анексії Криму - колишній радник Путіна назвав умову
Категорія
Україна
Дата публікації

Росія могла відмовитись від анексії Криму - колишній радник Путіна назвав умову

Росія могла відмовитись від анексії Криму - колишній радник Путіна назвав умову

Українська влада могла не дозволити  російської окупації Кримського півострова  і війну на Донбасі, якби наважилась на жорстку відсіч «зеленим чоловічкам», які захопили будівлю Верховної Ради Криму.

Про це заявив економіст і колишній радник президента РФ Володимира Путіна Андрій Іларіонов, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на «Обозреватель».

«Якби українська влада тоді віддала наказ про збройний спротив і групам російського спецназу, що захопив будівлю Верховної Ради АР Крим, то питання було б вирішене протягом кількох годин чи максимум днів», — переконаний експерт.

На його думку, у випадку збройної відсічі «група загарбників була б знищена».

«Не виключено, що були б втрати з боку України. Вони б обчислювались десятками, сотнями, можливо, навіть кількома тисячами людей. Але у будь-якому випадку це менше, ніж 10 тисяч загиблих на сході України протягом двох років, зруйнований Донбас і втрата Криму», — додав він.

Також Іларіонов згадав, що росіяне вже намагалися здійснити сценарій анексії острова Тузла в 2003 році.

«Тоді, попри відповідну підготовку, російська влада побачила намір спротиву з боку тодішнього президента Леоніда Кучми. Він на той момент знаходився у закордонній подорожі у Бразилії. Але Кучма перервав її і негайно повернувся до Києва, аби на місці керувати спротивом. Цього жесту та прийнятих заходів було достатньо, аби Росія припинила операцію», — підкреслив він.

Крім того, експерт висловив впевненість у тому, що «якби Київ діяв у лютому-березні 2014 року хоча б так само, як діяв Кучма в 2003 році, Крим і сьогодні лишався би українським».

Нагадаємо, як повідомляв ONLINE.UA, раніше про свою подорож до Криму напередодні псевдореферендуму розповів діючий Президент  України Петро Порошенко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?