Учені виявили зв'язок вірусу Зіка з рідкісним аутоімунним захворюванням
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Учені виявили зв'язок вірусу Зіка з рідкісним аутоімунним захворюванням

Учені виявили зв'язок вірусу Зіка з рідкісним аутоімунним захворюванням
Джерело:  Укрінформ

Медичний журнал The Lancet повідомив про перше наукове дослідження зв'язку вірусу Зіка з рідкісним аутоімунним захворюванням - синдромом Гієна-Барре, яке провела група французьких учених.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.
«Середній вік пацієнтів із синдромом Гієна-Барре був 42 роки, 31 з них (74%) були чоловіками і 38 (90 відсотків) народилися у Французькій Полінезії», - йдеться в публікації.
Метою дослідження була перевірка зв'язку між спалахом вірусу Зіка у Французькій Полінезії в період між жовтнем 2013 року і квітнем 2014-го і збільшенням числа випадків синдрому Гієна-Барре. За досліджуваний період синдром був виявлений у 42 чоловік, 39 з них перехворіли лихоманкою Зіка. Таким чином, на думку вчених, зв'язок між вірусом Зіка і синдромом Гієна-Барре справді існує.
У публікації зазначається, що ймовірність розвитку синдрому вкрай мала - лише 24 випадки на 100 тисяч осіб, які перенесли лихоманку. При цьому пацієнти, які перехворіли на лихоманку, у яких розвинувся синдром Гієна-Барре, в середньому переносили його легше, ніж зазвичай.
Синдром Гієна-Барре - це рідкісне аутоімунне захворювання, що виражається в м'язовій слабкості з небезпекою розвитку важкої дихальної недостатності. У 70% випадків настає повне одужання.
Раніше синдром Гієна-Барре пов'язували з вірусом Зіка тільки на основі неофіційних даних, а наукових досліджень з цього приводу не проводилося.
Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров'я 1 лютого оголосила спалах хвороби, викликаної вірусом Зіка, надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров'я міжнародного масштабу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?