"Нафтовий армагеддон" робить Росію слабшою - Bloomberg
Категорія
Економіка
Дата публікації

"Нафтовий армагеддон" робить Росію слабшою - Bloomberg

"Нафтовий армагеддон" робить Росію слабшою - Bloomberg
Джерело:  Bloomberg

Різке зниження цін на нафту налякало фондові ринки і ускладнило економічну політику по всьому світу. Але "нафтовий армагеддон" не такий поганий - і його переваги не закінчуються на зниженні витрат для споживачів. Падіння цін на нефть також благотворно впливає на деякі з найбільш сумнівних режимів у світі.

Редакція Bloomberg в своїй статті, переклад якої зробив ONLINE.UA, розповіла про те, як низькі ціни на нафту можуть допомогти зруйнувати існуючу негативну динаміку країн-експортерів, а також допомогти іншим країнам зменшити енергетичну залежність.

Багато великих експортерів нафти- просто не ті країни, яких ви хотіли б познайомити з батьками. Тільки одна з топ-10 країн-експортерів нафти (Канада) була названа "вільною" американською організацією Freedom House, яка проводить дослідження з питань демократії. Багато перебувають на самому дні Transparency International за показниками корупції. Вони витрачають багато на свої збройні сили і служби безпеки. І в багатьох випадках - Росія, Іран і Венесуела, наприклад - вуглеводневі експортні доходи дозволили їм залякати сусідів, розпалити авантюризм і в цілому створити враження поганого впливу.
З величезними обсягами нафтових грошей, правителі цих держав є менш підзвітними своїм громадянам, на яких вони не повинні покладатися в оподаткуванні. Вони використовували гроші, щоб відкупитися або придушити конкурентів, обмежуючи політичні права і знищуючи розвиток незалежного громадянського суспільства. На Близькому Сході нафтове багатство відібрало у жінок права, як у зв'язку з усуненням необхідності другого джерела доходу для сім'ї, так і за рахунок затримки експортних галузей, які могли б найняти їх. Наступні вищі показники народжуваності, в свою чергу, зробили регіон більш сприйнятливим до безладів.
Падіння цін на нафту на дві третини з її максимуму в 2014 році може порушити цю нездорову динаміку. Саудівська Аравія не тільки скоротила витрати і субсидії, а й розглядає впровадження податків, які зажадають підтримки з боку народу. І антикорупційна кампанія президента Нігерії Мухаммада аль-Бухарі взяла новий виток.
Росія, Іран і Венесуела також перебувають під великим тиском. Вуглеводневі прибутки складають майже половину або більше державних доходів, а поточні ціни на нафту загнали їх уряд у великий дефіцит бюджету (борги Венесуели також привели її до небезпечній близькості можливого дефолту). Це ускладнить можливість цих країн підтримувати сепаратистів в Україні, Башара Асада в Сирії, повстанців Хуті в Ємені і Кастро на Кубі.
Передбачення довгострокової ціни на нафту - невдячна гра, але відновлення виглядає малоймовірним в найближчі рік або два. Демократії, які хочуть зміцнити свої ряди, повинні спробувати скористатися моментом.
Найкраще що вони можуть зробити - це сприяти більшій прозорості, впроваджуючи правила, які змушують нафтові компанії розкривати свої платежі іноземним урядам. А надлишок нафти створює хорошу можливість для країн, які залежать від отримання енергії з Росії і Венесуели, або які можуть спокуситися зниженими цінами на іранську нафту, розглянути питання про інших постачальників.
США можуть посилити допомогу таким країнам як Нігерія, які намагаються позбутися так званого прокляття ресурсів, при цьому продовжуючи боротьбу з тероризмом. У більш загальному плані, з їх новою здатністю у видобутку нафти, достатніми стратегічними запасами і відродженими зобов'язаннями експортувати енергію, США в хорошому положенні для того, щоб нафта і газ стали меншим другом поганих громадян світу, ніж в минулі десятиліття.
Витрати економічної нестабільності, викликані ціною на нафту, є досить реальними, але у ситуації є і позитивні сторони.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?