Варфоломєєва про полон в ДНР: головними тортурами було "зателефонувати Обамі"
Категорія
Україна
Дата публікації

Варфоломєєва про полон в ДНР: головними тортурами було "зателефонувати Обамі"

Варфоломєєва про полон в ДНР: головними тортурами було "зателефонувати Обамі"
Джерело:  LB.ua

Українська журналістка Марія Варфоломеєва, звільнена 3 березня з полону бойовиків так званої ЛНР, розповіла, як катували людей і що у них означає "дзвонити Обамі".
Про це вона сказала в інтерв'ю ЛБ, повідомляє ONLINE.UA.
"Пістолет до голови, до коліна, величезні мужики кричали, що покалічать... Не стріляли. Але загрози з пістолетом були дуже реалістичні. Кричали, що руку зламають, показували включений шокер, мовляв, катувати будемо. Говорили:" Була б ти здорова, тебе б не шкода було бити, а так тендітна дівчина, шкода". Дякую батькам, так би мовити, що я дівчинка", - сказала Варфоломєєва.
Журналістка при цьому зазначила, що в так званому "Міністерстві держбезпеки" все відбувається більш "благородно".
"Спочатку "ти, тварь, жителів вбивала, мразь" тощо. Але потім доводиться впізнавати один одного, вже не за міфами і чутками, змінюється ставлення. В якісь моменти їм було мене шкода, мені так здається. Коли зірвався один обмін, другий, вони мені говорили: "Маш, не переживай, все нормально буде, тримайся". Правильних слів не могли знайти, але старалися, як не дивно... у "МВС" нікого не допитували, в "МГБ" мені розповідав мій слідчий, що "у нас в МГБ не б'ють людей". Але ті, хто йшов на допити, поверталися з поламаними ребрами, гематомами. Просто "дуже слизькі коридори, люди там падають". Людина поверталася вся чорна, в гематомах. на вуха вішали динамо-машину, клеми. Це називається у них "дзвонити Обамі", струмом катують", - розповіла журналістка.
Варфоломєєва зізналася, що їй запам'яталася людина, яка перевозила бабусь і допомагала їм оформляти пенсію.
"Але його звинуватили в тому, що він допомагав "Айдару". Він сказав, що підпише все, що завгодно, якщо будуть катувати. Дочекалися моменту, коли людина вже була готова на все, відмовилася від машини, і відпустили. У одних капцях, взимку - він в них в серпні прийшов. Так і пішов в шльопанцях в Старобільськ, пішки. А співробітники люблять розповідати, що "наш міністр проти тортур" - і самі в це вірять", - сказала журналістка.
Нагадаємо, в мережі опубліковано відео, на якому відображені перші хвилини, проведені луганською журналісткою Марією Варфоломєєвою після звільнення з полону бойовиків ЛНР, де вона провела понад рік.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?