Європі загрожує велика криза: Bloomberg назвав рецепт порятунку
Категорія
Економіка
Дата публікації

Європі загрожує велика криза: Bloomberg назвав рецепт порятунку

Європі загрожує велика криза: Bloomberg назвав рецепт порятунку
Джерело:  Bloomberg

Робота глави Європейського центрального банку Маріо Драгі не стає легше. Глава ЄЦБ провів зустріч із визначення стратегії в четвер, і інвестори очікували чогось значного, проте його можливості зробити що-небудь істотне обмежені, а варіанти далеко не такі привабливі.

Редакція Bloomberg зробила прогноз того, які зміни можуть очікувати Європейський центральний банк і фінансову політику Європи. Статтю агентства переклав ONLINE.UA.

Кращим варіантом для Драгі на цьому тижні, можливо, стане просто донесення повідомлення главам європейських держав, скоріше навіть попередження: кредитно-грошові стимули рухаються до кінця своєї придатності. Тепер податково-бюджетна політика повинна відігравати більш серйозну роль.
Необхідність додаткових стимулів не повинна заперечуватися. Велика частина зони євро застрягла в затяжній рецесії, і загроза економічної кризи не знижується. На цьому тижні центральний банк, швидше за все, оголосить про низхідні зміни в своїх прогнозах, як в зростанні економіки, так і в інфляції.
Питання полягає в тому, якого роду стимул потрібен? Кредитно-грошова політика вже активно розгортається. В Європі існує величезна програма придбання облігацій, а ЄЦБ знизив процентну ставку по депозитах нижче нуля.
Розширення цих видів нетрадиційних програм ще більше - далеке від ідеалу.
Аналітики ринку очікують, що ЄЦБ оголосить про грошові вливання (додаткових, припустимо, 10 млрд євро щомісяця, розширюючи цю політику до середини наступного року і далі) і ще одне зниження ставки по депозитах центрального банку (на 10 базисних пунктів і більше). Наскільки реальним стимулом буде кожен з цих кроків, поки неясно - і кожен повинен бути визначений відповідно до ризику подальшого спотворення цін на активи і дестабілізації все ще крихкої банківської системи.
Очевидним для банків став ризик подальшого підштовхування ставки по депозитах ЄЦБ нижче нуля. Ціни на акції Європейського банку останнім часом наполегливо падають. Однією з причин є небажання банків передавати негативну ставку по своїх власних вкладниках, які можуть збунтуватися; в результаті цього прибуток банків виявляється в складному становищі. Щоб обійти цю проблему, ЄЦБ може піти за прикладом Банку Японії і прийняти багаторівневі ставки, щоб обмежити вплив - але це робить підхід негативних процентних ставок менш ефективним стимулом.
Увага повинна зміститися на податково-бюджетну політику. Драгі не може змусити уряди Європи діяти, і було б необачно з його боку категорично сказати, що кредитно-грошові стимули зробили все можливе. Але його м'які досі натяки, що урядам необхідно розробити адекватний податково-бюджетний відповідь, можуть і повинні набрати обертів.
Корисна податково-бюджетна політика не обов'язково передбачає негайне створення відповідного союзу - величезне зобов'язання, яке займе роки. Але вона повинна бути здатна переробити існуючий європейський стабілізаційний механізм, щоб він міг виступати в якості рудиментарного фінансового стабілізатора. Для цього були висунуті різні пропозиції. Найважливішими елементами є здатність випускати облігації солідарної відповідальності, і механізм витрачання коштів таким чином, щоб він виступав амортизатором для бюджетів країн, які перебувають під важким циклічним навантаженням.
Драгі одного разу врятував Євросоюз від ще гіршого спаду, обіцяючи зробити «все, що потрібно». Цього разу порятунок Європи залежить не тільки від ЄЦБ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?