Яценюк висунув ультиматум Порошенкові: підтримайте мене або звільніть
Категорія
Політика
Дата публікації

Яценюк висунув ультиматум Порошенкові: підтримайте мене або звільніть

Яценюк висунув ультиматум Порошенкові: підтримайте мене або звільніть
Джерело:  Financial Times

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк кинув виклик президенту країни Петру Порошенку закликом "підтримайте мене або звільніть" і заявив, що рішучі дії є єдиним виходом з місячної політичної кризи в країні, яка ризикує призвести до дострокових виборів і зірвати прозахідні реформи.

В інтерв'ю Financial Times, переклад якого зробив ONLINE.UA, Арсеній Яценюк поскаржився на постійні атаки правлячої коаліції, яка включає 136 депутатів партії президента, і сказав, що було "неприємно (отримати - Ред.) удар ножем в спину".
Прем'єр зазначив, що парламент провалив прийняття 60% урядових законопроектів. Але Яценюк захистив свої зусилля, наполягаючи, що Україна зараз «зовсім інша країна», ніж була в 2014 році, коли в результаті революції був повалений президент Віктор Янукович.
Ці коментарі прозвучали на тлі закулісних політичних маневрів та інформації про те, що кандидатури міністра фінансів, американки Наталі Яресько та спікера парламенту Володимира Гройсмана розглядаються на пост прем'єра країни.
«Якщо президент не хоче працювати зі мною, і якщо його фракція категорично проти цього уряду і цього прем'єра ... Прошу при всій повазі взяти на себе відповідальність за формування уряду, представити українському народові програму нового уряду і сформувати нову коаліцію», - сказав Яценюк. "Або одне, або інше - підтримайте мене або звільніть мене", - додав він.
Найглибша політична криза з часу революції 2014 року була викликана заявою про відставку міністра економіки Айвараса Абромавічуса, який сказав, що поставлений в неможливі для імплементації реформ умови. Уряд Яценюка пережив голосування про висловлення недовіри, але був ослаблений виходом двох партій з коаліції.
Ця ситуація є ризиком для міжнародного фінансування України, в той час як Росія продовжує спроби дестабілізувати її і повернути назад в сферу впливу Москви. МВФ вже відклав виділення чергового траншу в $17,5 млрд до тих пір, поки уряд не продовжить реформи.
Деякі політичні коментатори проводять паралелі нинішнього розколу у владі з тим, який був між президентом Віктором Ющенком і прем'єром Юлією Тимошенко, і підірвав, зрештою, продемократичну Помаранчеву революцію України 2004 року.
Яценюк сказав, що він "завжди намагався уникати горезвісного сценарію 2005". "Я ніколи не буду скаржитися на свого президента ... Я буду до кінця кусати собі губи. Але кінець ще занадто далеко", - уїдливо зауважив він.
Прем'єр-міністр не заперечує повідомлення, що Яресько та інші розглядаються як кандидатури на вищу посаду в парламенті, але відмовився від подальших коментарів.
«Мій уряд пережив голосування про висловлення недовіри, - сказав він. - Я абсолютно відкритий для будь-якого обговорення. Але ... будь-який уряд має отримати підтримку парламенту».
Близькі до ситуації люди повідомили Financial Times на цьому тижні, що представники парламентських фракцій Порошенка і Яценюка запропонували підтримати Яресько на пост прем'єра, але переговори зайшли в глухий кут.
Один інсайдер припустив, що прем'єр міг спочатку підтримати такий сценарій виходу з кризи, але пізніше вирішити, що міністру фінансів Яресько не вистачає парламентської підтримки, щоб бути ефективним довгостроковим прем'єром.
Яценюк сказав, що є три сценарії розвитку ситуації - це зміни в уряді під його керівництвом, новий уряд або дострокові вибори. Він "готовий з усією честю здати офіс прем'єр-міністра найсильнішому уряду, найсильнішій коаліції і кращій програмі".
Деякі з його колишніх політичних союзників схиляються на користь дострокових виборів, додав він, але це помилка.
«Після будь-яких дострокових парламентських виборів, повірте мені, у них ніколи не вийде сформувати якийсь прореформістський і прозахідний уряд», - додав Яценюк, кажучи, що будь-яка нова коаліція складатиметься з «10 різних партій з абсолютно різними ідеологіями».
Він наполіг на тому, що звинувачення в корупції, висунуті опонентами проти нього і його оточення, є "безпідставними". «Це брехня і наклеп», - сказав прем'єр.
Яценюк сказав, що йому доводилося "клянчити, благати, нападати на парламент", щоб отримати підтримку законопроекту. Він представив один проект приватизації 15 разів.
Прем'єр також додав, що «ця країна зовсім інша, ніж два роки тому ... нова поліція, нова армія, нова фіскальна політика, нова енергетична політика, нова соціальна політика, нові люди в уряді ... дуже сильне суспільство».
«Я зробив все, що міг, в поточних умовах. Я можу зробити більше, але нам потрібно прискорюватися», - резюмував Яценюк.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?