Нова диктатура: на Заході жорстко пройшлися по Порошенкові і лідерах Ради
Категорія
Політика
Дата публікації

Нова диктатура: на Заході жорстко пройшлися по Порошенкові і лідерах Ради

Нова диктатура: на Заході жорстко пройшлися по Порошенкові і лідерах Ради
Джерело:  Atlantic Council

16 лютого 2016 року, в той же день, коли проходило голосування про висловлення недовіри Кабінету міністрів Арсенія Яценюка, Верховна Рада з вісімнадцятої спроби ухвалила законопроект №3700 (який вже назвали законом про "партійну диктатуру", - ред.). Хоча його перевершили суперечки з приводу голосування за уряд, закон є еквівалентом "диктаторських" законів 16 січня" 2014 року для українських політиків.

Позаштатний старший науковий співробітник центру Dinu Patriciu Eurasia Center Атлантичної ради (Atlantic Council) Брайан Меффорд в своїй статті, переклад якої зробив ONLINE.UA, аналізує, кому і з якої причини є вигідним закон про "партійну диктатуру", і розповів, що спільного у нього з диктаторськими законами 16 січня.
Що таке диктаторські закони 16 січня? У міру того, як Є вромайдан набирав обертів, 16 січня парламентом колишнього президента Віктора Януковича були схвалені закони, які суворо обмежили свободу слова, зібрань та інші права людини. Сумнозвісні закони були в числі перших, які скасували після повалення Януковича місяць потому.
Новий закон обмежує свободу слова і підриває волю українських виборців, позаяк дозволяє виключення кандидатів у депутати за партійними списками, обраних за пропорційною системою. Звичайно, це стосується тільки кандидатів в депутати, а не всього населення, як було з диктаторськими законами 16 січня, але його вплив - жахливий. Виборці більше не вирішують, хто проходить за партійними списками. Тепер політичні верхівки, партійне керівництво мають однобічну і неперевірену владу виключати тих кандидатів, які їм не подобаються. Виборці можуть обрати кандидата на вільних і справедливих виборах, але якщо цей кандидат не підкоряється всім вимогам керівників партії, він або вона можуть бути виключені і замінені на більш податливого кандидата, що нижче за списком.
Наприклад, більшість виборців можуть віддати свій голос за Шевченка з "прохідної" частини списку (кандидати з верхівки списку, з реалістичними шансами бути обраними), але партійне керівництво вважає за краще Іванова, який нижче за списком. Таким чином, після виборів, але до складання присяги новим депутатом, керівники можуть прибрати Шевченка з їхнього списку і поставити Іванова замість нього. У виборців (і Шевченка) немає ніякого виходу. Цей новий закон дає жменьці партократів монополію на продаж місця в списку партії за найвищу ціну. Таким чином, воля виборців стає просто теорією, а не суверенним вибором електорату.
25 лютого президент Петро Порошенко підписав цей законопроект. Цьому є причина. Коли депутат відмовляється від свого мандата (щоб зайняти пост в уряді, наприклад), то він або вона замінюється наступним кандидатом у відповідному партійному списку. З перестановками в Кабінеті міністрів, які готуються наразі, деякі депутати можуть зрештою виявитися в уряді і відмовляться від своїх депутатських мандатів. З огляду на це, Блок Порошенко усвідомив, що наступний кандидат в їхньому списку на місце в парламент - Андрій Богдан, головний адвокат Геннадія Корбана, який є союзником олігарха Ігоря Коломойського і виступає в якості голови партії УКРОП. Коли восени 2014 року цей список узгоджувався, Коломойський був губернатором Дніпропетровської області, і його відносини з президентом були терпимими. Однак після того, як Порошенко звільнив Коломойського минулої весни, він був проти потрапляння в парламент будь-якого його союзника. Особливо зі списку його власної партії.
Але чи можна анулювати волю виборців просто тому, що БПП погано відбирає своїх кандидатів? У Сполучених Штатах, коли виборна посадова особа змінює партію, він або вона залишається в офісі протягом всього терміну і має таку ж можливість домагатися переобрання в новій партії. Це тому, що воля виборців є суверенною і превалює над побажаннями керівників політичних партій.
Підписавши законопроект №3700, Порошенко втратив авторитет у питанні реформ виборчої системи. Адже це саме він домагався системи «відкритих списків», яка нібито дозволить усунути політичні інтриги і відновити владу виборців. Проте система відкритих списків, яка була реалізована, не є відкритою, а скоріше поганою імітацією подібного закону, який колись використовувався в російському Санкт-Петербурзі.
Порошенко не був єдиним, хто підтримав цей законопроект. Його також підтримали Юлія Тимошенко з "Батьківщини", лідер фракції БПП Юрій Луценко, керівник Радикальної партії Олег Ляшко, керівник фракції "Самопоміч" Олег Березюк та керівник фракції "Народний фронт" Максим Бурбак, відзначає видання.
Не дивно, що Тимошенко була одним з ключових прихильників нового закону. Саме вона, разом з Януковичем, реалізувала горезвісний "імперативний мандат" в 2006 році, що обмежив мандати членів парламенту, які покинули фракцію, і замінив їх на твердо слухняних кандидатів. Імперативний мандат застосовується суворо голосуванням згідно партійної лінії, позаяк загроза вигнання з фракції з наступною втратою мандата нависала над кожним депутатом. По суті, імперативний мандат давав політичній партії, а не виборцям, владу, щоб вирішити, хто займає яке місце.
Закон №3700 є просто оновленою версією старого імперативного мандата. Що стосується "Блоку Порошенка" і "Самопомочі", мотивацією їх лідерів на підтримку цього закону є бажання запобігти виходу будь-яких ще депутатів з цих фракції (п'ятнадцять чоловік покинули БПП, шість вийшли з "Самопомочі"). Але, незалежно від мотивів, законопроект тепер є законом країни, якщо мінімум сорок п'ять депутатів не оскаржать його в Конституційному суді. Водночас це крок назад для демократичного розвитку України і являє собою деформоване повернення до диктаторських законів 16 січня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?