Чубаров розповів, як його вразило ставлення окупантів до українців у Криму
Категорія
Україна
Дата публікації

Чубаров розповів, як його вразило ставлення окупантів до українців у Криму

Чубаров розповів, як його вразило ставлення окупантів до українців у Криму
Джерело:  Крим.Реалії

Глава Междлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів, як окупанти ставилися до українського народу і національного питання в Криму навесні 2014 року.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Крим.Реалії.
"11 березня мала відбутися сесія. Я дійсно підготував документ. У нього була дуже довга назва - «Постанова Верховної Ради Автономної Республіки Крим про гарантії відновлення прав кримськотатарського народу». Вона опублікована. У цьому документі я виклав наші найбільш сміливі підходи до організації життя в Криму", - розповів Чубаров.
"Так Верховна Рада Криму повинна була складатися з трьох частин: 33% - етнічні росіяни, 33% - етнічні українці, 33% - етнічні кримські татари. Хоча національний склад Криму зовсім інший - 58% етнічних росіян", - додав він.
"Я обгрунтовую все це так: у нас 25% етнічних українців і 13% (на той момент) кримських татар, але вони в пригніченому стані, і 33% для них - це можливість піднятися до рівня радянського суспільства. У цій постанові я виписую систему «виборчу», щоб забезпечити ці відсотки. Скажімо так: кримські татари висувають списки через Курултай, щось подібне висувається і іншими спільнотами. І лише на рівні сільрад я залишив мажоритарну систему", - говорить глава Меджлісу.
"Вранці 11 березня ми заїхали до Верховної Ради не з парадного входу, двір був повний «тиграми», камуфляжними машинами. Вже були всі ці автоматники, снайпери, було дуже багато людей в масках", - додав він.
"Ми піднялися в кабінет: Іоффе, Константинов, Ільясов, Чубаров, Мінніханов. Я віддав проект постанови Константинову. Він подивився на постанову і одразу поперхнувся на відсотках. Він сказав: «Чому українцям?». Я намагаюся бути максимально точним, аж до цитування. Я сказав: «Тому що їх 25%, вони живуть поруч з нами». «Ну ми тут подумаємо. А чому кримським татарам 33%?» - сказав тоді Константинов. Я повторив йому ось цей аргумент - для вирівнювання. Але сказав, що «це буде працювати, якщо ми говоримо про три товариства, якщо одне випадає - то конструкція не працює». Він сказав, що це буде... Мінніханов же пообіцяв, що вони приймуть будь-які умови", - розповів Чубаров.
"Але саме ставлення Константинова і інших ... Знаєте, як ніби з шахової дошки прибираються фігури. «Навіщо нам українці? Давай поговоримо тільки про кримських татар і росіян». Це багато про що говорило", - резюмував він.
Нагадаємо, Рефат Чубаров заявив про те, що  влада Криму оголосила мобілізацію  резервного складу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?