Навіщо Кремлю вбивство соратника Путіна - аналіз приватної розвідки США
Категорія
Світ
Дата публікації

Навіщо Кремлю вбивство соратника Путіна - аналіз приватної розвідки США

Навіщо Кремлю вбивство соратника Путіна - аналіз приватної розвідки США
Джерело:  Stratfor

Між Сполученими Штатами і Росією назріває палка дискусія через таємничу смерть у Вашингтоні колись поважної особи Кремля. Міхаіл Лесін, колишній міністр РФ у справах друку, телерадіомовлення і засобів масових комунікацій, помер в столиці США в листопаді 2015 року. У той час сім'я Лесина повідомила, що він помер в результаті серцевого нападу, але 10 березня 2016 року судмедексперт і поліція Вашингтона оголосили, що

причиною смерті Лесіна стали травми тупим предметом на голові, шиї, верхній і нижній частинах торса. Вони, втім, утрималися і не назвали це навмисним убивством.


Приватна розвідувальна американська служба Stratfor провела аналіз таємничих деталей, що оточують смерть російського олігарха, колись наближеного до російського президента, і нитку подій, яка призвела до такого результату. Повний звіт приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA.


Росія відреагувала на цю новину погрозами звернутися по міжнародну допомогу, якщо Сполучені Штати не уточнять обставини загибелі Лесіна. Упереджувальна тактика Москви перекидання вини на США під приводом відсутності співпраці з боку Вашингтона досить примітна; виглядає так, ніби Кремль намагається уникнути будь-яких питань про свою власну можливу ​​роль у смерті Лесіна.


Інтриги оточували Лесіна задовго до останнього розголошення обставин його смерті. Лесін був одним з легендарних кремлівських чиновників, які допомогли президенту РФ Володимиру Путіну консолідувати владу. Отримавши прізвисько "Бульдозер", Лесін був звинувачений в державному захопленні російських медіа-активів. Він створив більшу частину сучасної пропагандистської машини Кремля, в тому числі канал Russia Today.


У 2011 році Лесін почав розділяти свій час між Росією і Сполученими Штатами, де він намагався допомогти своєму синові зробити кар'єру голлівудського актора. Пізніше, в 2014 році, Лесін раптово залишив свій пост глави російського державного медіа-гіганта "Газпром-Медіа" і переїхав до Швейцарії, перш ніж остаточно перебратися в Каліфорнію. Те, як різко медіамагнат покинув Росію, за чутками, було викликано сваркою між ним і Юрієм Ковальчуком, особистим інвестиційним менеджером і близьким другом Путіна.


Ближче до кінця 2014 року Сенат США і Департамент юстиції почали розслідування звинувачень Лесіна в корупції і відмиванні грошей. На чолі цього розслідування був американський сенатор Роджер Уікер, один з авторів «

Закона Магнітського

», який намагався добитися покарання посадових осіб, які вважалися відповідальними за смерть російського юриста Сергія Магнітського в 2009 році. Слідство також почалося одночасно з впровадженням Сполученими Штатами санкцій проти багатьох з найближчих союзників і соратників Путіна, в тому числі Ковальчука.


Після смерті Лесіна почалися спекуляції навколо незвичайних деталей того, де і як було знайдено його тіло. Згідно зі звітами, Лесін помер в готелі Dupont Circle Hotel, це відносно недороге місце для російського мультимільйонера, якщо не мільярдера. Почалися питання про те, з ким же повинен був зустрітися Лесін у Вашингтоні, якщо він вважав за потрібне не привертати зайвої уваги.


За однією з теорій, Лесін мав намір укласти угоду з ФБР, щоб уникнути звинувачень в корупції і шахрайстві. Колишній радник Путіна, безсумнівно, один з тих людей, які є джерелом цінної інформації про еліту Кремля і, якщо більш конкретно, про Ковальчука і Путіна. Унікальні відомості про особисте банкіра Путіна представляють великий інтерес для Сполучених Штатів і є серйозною загрозою для Кремля.


На цьому етапі

ще занадто рано говорити, що смерть Лесіна була замовним убивством Кремля

. Проте, на думку спадає

смерть Олександра Литвиненка

, який був убитий в Лондоні в 2006 році. Передбачуване замовне вбивство Кремля служило двом цілям: змусити замовкнути колишнього агента КДБ і показати, що Росія може функціонувати на Заході. Смерть Литвиненка сталася в той момент, коли напруженість між Росією і Заходом росла на тлі ряду кольорових революцій в країнах колишнього Радянського Союзу, скорочення російських енергетичних поставок в Європу і розширення НАТО, що насувалося. Напруженість аналогічно наростала протягом останніх двох років, зі кризами в Україні та Сирії, а також паралічом російської економіки санкціями Заходу. Цілком можливо, що Москва в черговий раз намагається нагадати Вашингтону про свої довгі руки, які змушують замовкнути перебіжчика. Якщо це правда, то манера смерті Лесіна - загибель внаслідок травми від удару тупим предметом в центрі столиці США - означатиме, що у Кремля немає ніяких намірів доносити свої посили витончено.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?