Україна спіткнулася на черговій вимозі для безвізового режиму
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна спіткнулася на черговій вимозі для безвізового режиму

Україна спіткнулася на черговій вимозі для безвізового режиму

Уночі 9 березня було заблоковано проведення конкурсу з обрання членів Національної комісії із запобігання корупції, створення якої є однією з двох останніх вимог для візової лібералізації з Євросоюзом.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Європейську правду.
Як розповіли члени виборчої комісії НАЗК після її засідання, конфлікт пов'язаний з пропозицією обрати до складу НАЗК колишнього заступника міністра юстиції, члена антикорупційної групи РПР Руслана Рябошапку. За результатами рейтингового голосування його підтримали п'ятеро з 8 членів комісії (троє поставили Рябошапку на перше місце, двоє на друге; зараз обирається два члени комісії).
Крім того, троє представників комісії - Віктор Шлінчак, Леся Шевченко і перший заступник голови Мін'юсту Інна Севастьянова синхронно дали Рябошапці найнижчі бали (в тому числі за професійну компетенцію), тим самим заблокувавши його обрання. Аргументуючи своє голосування, Севастьянова визнала, що насправді занизила його бали не через сумніви в професіоналізмі, а через те, що Рябошапка "співпрацював з Лавриновичем" і не гідний брати участь в роботі НАЗК. Сам Рябошапка спростовує ці припущення, відзначаючи, що прийшов до Мін'юсту в березні 2014 року, а звільнився в жовтні за власним бажанням "через персональний конфлікт із міністром Петренком".
Ряд інших представників комісії під час цього конфлікту звинуватили Шлінчака і Шевченко в тому, що вони представляють інтереси Мін'юсту, хоча мали б бути незалежними. У свою чергу Леся Шевченко, президент фундації "Відкрите суспільство", наполягає, що має до Рябошапки виключно професійні претензії, які ґрунтуються на попередньому досвіді співпраці з ним.
У підсумку через емоційної дискусії на засіданні рішення про обрання членів НАЗК було заблоковано. Комісія оголосила перерву до вечора 15 березня.
Нагадаємо, 12 березня президент України Петро Порошенко ветував закон про систему електронних декларацій і повернув його Верховній Раді зі своїми пропозиціями, узгодженими з Євросоюзом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?