Порошенко офіційно визначив Росію головною загрозою на найближчі роки
Категорія
Політика
Дата публікації

Порошенко офіційно визначив Росію головною загрозою на найближчі роки

Порошенко офіційно визначив Росію головною загрозою на найближчі роки
Джерело:  president.gov.ua

Президент Петро Порошенко підписав указ, яким увів у дію рішення РНБО від 4 березня «Про Концепцію розвитку сектора безпеки і оборони України» і яким визначив Росію головною загрозою на найближчі роки.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу президента.


Основною метою реформування та розвитку сектора безпеки і оборони визначено формування і підтримку можливостей, що дозволить гарантовано забезпечити адекватне і гнучке реагування на весь спектр загроз національній безпеці України, раціонально використовуючи наявні в держави можливості та ресурси.


Згідно з документом, найбільш актуальними в середньостроковій перспективі залишатимуться, зокрема, загроза агресивних дій Росії для виснаження української економіки і підриву суспільно-політичної стабільності з метою знищення України і захоплення її території, застосування військової сили, а також технологій гібридної війни; тимчасова окупація РФ території Криму і подальші дії по дестабілізації обстановки в Балто-Чорноморсько-Каспійському регіоні.


Також загрозами для України є розвідувально-підривна і диверсійна діяльність Росії та інших держав і дії, спрямовані на розпалювання міжетнічної, міжконфесійної, соціальної ворожнечі і ненависті, сепаратизму і тероризму, створення і всебічна підтримка маріонеткових квазідержавних утворень на тимчасово окупованій території частини Донецької і Луганської областей; нарощування РФ військових угрупувань поблизу державного кордону України і на тимчасово окупованій українській території, в тому числі розміщення на півострові Крим тактичної ядерної зброї; діяльність на території України екстремістських незаконних збройних угруповань, спрямована на дестабілізацію внутрішньої соціально-політичної ситуації в Україні, порушення функціонування органів державної влади, органів місцевого самоврядування та блокування важливих об'єктів промисловості та інфраструктури. Крім того, викликом безпеці визначається можливе використання території України для ведення бойових дій в разі виникнення військового конфлікту між державами - членами НАТО і РФ.


Реформування сектору безпеки і оборони передбачає реалізацію комплексу завдань, які полягають, зокрема, у впровадженні принципів і стандартів, прийнятих в державах - членах ЄС і НАТО, дотриманні принципів верховенства права, патріотизму, компетентності та департизації; підвищенні рівня координації та взаємодії; запровадженні ефективної уніфікованої системи планування і управління ресурсами з використанням сучасних європейських і євроатлантичних підходів; створення національної системи кібербезпеки; професіоналізації сил оборони і створення необхідного військового резерву; зміцненні взаємодії з партнерськими спецслужбами держав - членів НАТО, зокрема прийнятті конкретних заходів взаємної довіри.


РНБО доручила Кабінету Міністрів забезпечити розробку та внесення законопроектів, спрямованих на реалізацію положень зазначеної Концепції.


У тримісячний термін уряд, Служба безпеки України, Служба зовнішньої розвідки, Управління державної охорони повинні розробити з урахуванням положень Концепції концептуальні та програмні документи розвитку складових сектору безпеки і оборони, а в двомісячний термін Міністерство оборони має доопрацювати Стратегічний оборонний бюлетень України та внести його на розгляд РНБО.


Раніше повідомлялося, що президент Петро Порошенко заявив, що

Україна, Європейський Союз і США спільно працюють над створенням нового санкційного "списку Савченко"

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?