Україну присоромили: навіть у КНДР і Нігерії буде нова вакцина від поліомієліту
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Україну присоромили: навіть у КНДР і Нігерії буде нова вакцина від поліомієліту

Україну присоромили: навіть у КНДР і Нігерії буде нова вакцина від поліомієліту
Джерело:  The Guardian

Згідно Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), Україна за місяць може стати єдиною в світі країною, незахищеною від поліомієліту через відтермінування ліцензування нової вакцини.
Журналіст Максим Такер в своїй статті для The Guardian, переклад якої зробив ONLINE.UA, розповів про проблеми України з ліцензуванням нової вакцини від поліомієліту і про те, якими наслідками це загрожує.
Працівники охорони здоров'я України, які зараз борються зі спалахом поліомієліту, не зможуть продовжити щеплення старим типом вакцини з квітня, коли вона повинна бути знята з продажу і знищена.
"Це єдина країна з 155 (які до сих пір використовують стару вакцину - Ред.), яка цього не зробила, - сказав Деніс Кінг, представник ВООЗ в Україні для допомоги в боротьбі зі спалахом поліомієліту. - Результатом є те, що ці незахищені діти в Україні дозволять вірусу і далі циркулювати. До тих пір, поки вірус є тут, існує ризик для Європи, ризик для сусідів".
Глобальна ініціатива з ліквідації поліомієліту на чолі з ВООЗ запланувала всесвітній перехід від трівалентної оральної поліомієлітної вакцини до двовалентної в наступному місяці. Цей крок є частиною зусиль по ліквідації поліомієліту типу 2 вакцинного походження, зараз, коли його дикий еквівалент був оголошений вимерлим. Тривалентні вакцини будуть знищені, щоб запобігти будь-якій можливості передачі.
Україна є єдиною країною, яка до сих пір використовує тривалентні вакцини, і не підготувалася до переходу. Північна Корея отримає вакцини, незважаючи на торгове ембарго, як і громади в Сирії і Ємені. Навіть жорстокі кампанії проти вакцинації в деяких країнах не зірвуть ініціативу щодо ліквідації в інших місцях, сказав Кінг.
Афганістані, Пакистані та Нігерії, місцях цілеспрямованої ліквідації медичних працівників, не дивлячись на те, що втрачені життя вартують підвищеної безпеки, величезних ресурсів і часу - це не зупинить викорінення хвороби, - сказав він. - Якщо цей спалах в Україні залишається невирішеним, загроза залишається".
Французький виробник вакцин компанія Sanofi Pasteur подала документи на отримання ліцензії поставок в Україну нової вакцини 4 лютого, але представник компанії з відділу зі зв'язків з громадськістю Джоел Калмет сказав, що вони зіткнулися з «дуже сильним» рухом проти вакцини. Лобістська група в охороні здоров'я очолює цей опір.
Вакцини проти поліомієліту Sanofi Pasteur пройшли попередню кваліфікацію Unicef, процес реєстрації повинен був бути рутинним, сказав Калмет. Але представники ліцензійного центру України кажуть, що їм потрібно до 210 днів, щоб вирішити, чи слід реєструвати нові вакцини.
У понеділок посли з Франції, Канади та ЄС висловили стурбованість тим, що "корупція і безпідставні твердження щодо вакцин приведуть до розтрати і зловживання пожертвуваними на вакцину засобами і зроблять дітей уразливими".
Україна бореться з першим у Європі спалахом поліомієліту з 2010 року. Двоє дітей були паралізовані в вересні через цю хворобу, і ВООЗ вважає, що ще сотні можуть бути вражені.
Два випадки були викликані вакцинацією. Дітям при вакцинації дають слабку оральну дозу живого вірусу поліомієліту, який стимулює імунну систему і дає імунітет проти хвороби. Але ослаблений вірус розмножується в кишечнику перед тим, як вийде з організму. У рідкісних випадках заражені фекалії можуть заразити нещеплених дітей.
Міністерство охорони здоров'я України говорить, що кампанія проти вакцинації є основною причиною проблем з ліцензуванням. Запевняючи, що роблять все можливе для просування реєстрації, міністерство попередило, що веде дуже непросту боротьбу.
"Ми маємо справу не тільки зі спалахом, але і з усіма супутніми спекуляціями і маніпуляціями про якість вакцини, про необхідність вакцини в цілому, про необхідність реагування на спалах, - сказав заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець. - Це вже другий раз, коли у нас є міжнародно пожертвування вакцини і вдруге, коли нам доводиться мати справу з інформаційною маніпуляцією".
Коли тільки почався спалах поліомієліту, впливова лобістська група, Українська рада із забезпечення безпеки і прав пацієнта, заперечувала спалах, стверджуючи, що в терміновій міжнародній кампанії з вакцинації немає необхідності.
Президент групи Віктор Сердюк тоді зажадав, щоб 3,7 мільйона вакцин від поліомієліту від Unicef ​​бути знищені або "віддані більш бідній країні" через розбіжності з приводу їх зберігання.
Глава комісії Верховної Ради України з питань охорони здоров'я доктор Ольга Богомолець каже, що конфлікт через вакцину - це тільки один з видимих ​​симптомів глибоко вкоріненої корупції в системі охорони здоров'я.
"Є певні фахівці в міністерстві охорони здоров'я (відповідальні за ліцензування і клінічні протоколи). Наприклад, у нас є головні терапевти, офтальмологи, гінекологи, психіатри, - сказала Богомолець. - Їм не платять в міністерстві, але вони відповідальні за прийняття таких рішень і їм нелегально платять фармацевтичні компанії".
Нагадаємо, нещодавно в Україні завершилася масштабна епідемія грипу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?