Злітаються "стерв'ятники": як на Донбасі обманюють рідних заручників
Категорія
Україна
Дата публікації

Злітаються "стерв'ятники": як на Донбасі обманюють рідних заручників

Злітаються "стерв'ятники": як на Донбасі обманюють рідних заручників
Джерело:  online.ua

Родичів

людей,

викрадених на окупованому бойовиками так званої ЛНР Донбасі, намагаються обдурити шахраї, які часто поводяться як стерв'ятники.
Про це розповіла в інтерв'ю ONLINE.UA луганчанка Ганна Мокроусова - керівник волонтерської організації "Блакитний птах", яка займається пошуком, звільненням та реабілітацією цивільних осіб, зниклих безвісти в зоні АТО:


"Коли на зв'язок з родичем хтось виходить і просить гроші, в 80% випадків це або шахраї, або людини вже немає серед живих. І дзвонять шахраї як з того боку, так і з українського. Якщо родичі залишають свої контакти у відкритому доступі, в соцмережах, починають одразу злітатися «стерв'ятники». Шахраї дуже швидко відстежують цю інформацію і починають дзвонити, часто раніше, ніж щось робимо ми.


Вони представляються волонтерами, працівниками СБУ, «ополченцями» - в залежності від того, яка схема цього разу вигідна. Залякують, дзвонять: ось ваш чоловік в біді, потрібні терміново гроші. І часто починають з невеликих сум, те, що посильно - 3000-5000 гривень. Потім рідним починають розповідати: ось зараз не вийшло, потрібно ще заплатити. Якщо родичі вимагають поговорити, влаштовують в телефонному режимі показові виступи з криками, тортурами. Коли одна жінка по голосу визначила, що це не її чоловік, їй сказали, що чоловікові вибили всі зуби, від цього голос змінився.


Ми твердо говоримо - не можна давати гроші, поки ти не почуєш голос. Але навіть якщо ти почуєш голос, це теж не дає ніякої гарантії".


Повний текст інтерв'ю читайте на ONLINE.UA найближчими днями.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?