Загнати Путіна в кут: Порошенкові запропонували три варіанти боротьби з Росією
Категорія
Політика
Дата публікації

Загнати Путіна в кут: Порошенкові запропонували три варіанти боротьби з Росією

Загнати Путіна в кут: Порошенкові запропонували три варіанти боротьби з Росією
Джерело:  World Affairs

Маневри президента Росії Володимира Путіна з Заходом і Україною часто порівнюють з грою в шахи. Порівняння бездоганне, але з одним застереженням. На відміну від бажаної для нього ролі гросмейстера, російський президент більше нагадує гучного гравця в барі, який стукає фігурами по дошці. Ефект, який він справляє, спочатку лякає, але кращий спосіб обіграти главу Кремля - ​​зробити глибокий вдих, дотримуватися своєї стратегії і вести послідовно наступальну і оборонну гру.


Олександр Мотиль, американський історик українського походження, в статті для журналу World Affairs, переклад якої зробив ONLINE.UA, висловив думку, що в питанні Донбасу Україні варто взяти ініціативу в свої руки, і запропонував три варіанти того, як це можна зробити.


На жаль, президент США Барак Обама не дуже зацікавлений в тому, щоб грати в шахи з Путіним. Можливо, зацікавлені Держдепартамент і Пентагон, але вони недієздатні через байдужість Обами. Європейський Союз, майже за визначенням, грає не дуже добре. Справді, його держави-члени ніяк не можуть домовитися про те, грають вони в шахи, шашки або футбол.


Знущання Путіна і неучасть в грі Заходу дають українській владі достатньо місця для маневру. Якби у Києва було бачення майбутнього, він міг припинити реагувати на події і спробувати врегулювати війну на сході України на своїх власних умовах. Зробивши сміливі заяви, Київ міг би взяти ініціативу в свої руки і шокувати Вашингтон і Європу, вивівши їх зі стану самовдоволення.


Взяти, приміром, Мінські угоди. Франція і Німеччина тиснуть на Україну з вимогою провести вибори на території окупованого Донбасу, незважаючи на те, що Кремль нехтує своєю частиною домовленостей і порушує режим припинення вогню, озброюючи своїх маріонеток, пригнічуючи свободу слова і зібрань, а також контролюючи українсько-російський кордон. Вибори вважатимуться порушенням всіх цінностей, про відстоювання яких говорять Франція і Німеччина, і лише гарантують постійне ракове утворення Росії в політичному організмі України.


Замість того, щоб постійно грати в гру зі взаємними звинуваченнями,

Києву варто заявити

про тимчасове призупинення свого суверенного права на територію Донбасу і доручити вибори відповідному міжнародному органу. ОБСЄ або ООН могли б організувати, провести і курирувати вибори від початку до кінця. Зі свого боку, Україна прийме результати, якщо незалежні міжнародні спостережні органи визнають процес волевиявлення чесним і вільним.


А ще краще, якби президент України Петро Порошенко оголосив

, що він підтримує надання окупованому Донбасу статусу повністю суверенного регіону в рамках конфедеративної України, вважає автор. Територія матиме свій власний уряд, свій власний бюджет, власну поліцію, власну економіку і закони. Київ не надаватиме їй субсидій, а територія не субсидуватиме Київ. Все, що їх буде пов'язувати, це якийсь значною мірою символічний інститут, можливо, безсила рада старійшин, які будуть періодично зустрічатися, співати пісні і веселитися.


Путін і його маріонетки будуть загнані в кут. Путін хоче, щоб Донбас послабив Україну. Якщо ізолювати Донбас, забезпечивши конфедерацію, можливості Кремля впливати на Україну стануть нульовими. І маріонетки (так звані ДНР-ЛНР, - ред.) не зможуть відмовитися - Україна дає їм набагато більше автономії, ніж вони хочуть. Зрештою, у України буде збанкрутілий злочинний штат на кордоні, а не збанкрутілий злочинний штат всередині країни.


Якщо це занадто радикально, можна розглянути

третій варіант

: Порошенко міг би оголосити про те, що Україна "призупинила" всі зусилля з реінтеграції окупованого Донбасу, скажімо, на десять років. Ніяких Мінських домовленостей, ніяких військових і дипломатичних переговорів - просто заморозити статус-кво. Через 10 років ОБСЄ і ООН проводять референдум про самовизначення окупованого Донбасу, дозволяючи жителям обрати, хочуть вони повернутися в Україну, залишитися незалежними або приєднатися до Росії.


Кожен з цих трьох варіантів має неоціненну перевагу, даючи Україні ініціативу. Київ пропонує сміливі рішення, які узгоджуються з правами людини і демократичними нормами, і Росія, і Захід повинні на них відповісти.


Українська еліта повинна перехопити ініціативу. Якщо вони не протистоятимуть поганій шаховій грі Путіна своєю розумною грою, то програють.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?