У Раді запропонували об'єднати ДНР і ЛНР і дати їм парламент
Категорія
Політика
Дата публікації

У Раді запропонували об'єднати ДНР і ЛНР і дати їм парламент

Верховна Рада України
У Раді запропонували об'єднати ДНР і ЛНР і дати їм парламент

Депутати фракції «Опозиційний блок» запропонували Верховній Раді створити з окупованих бойовиками районів Донецької та Луганської областей Міжобласне територіальне об'єднання (МТО).
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт парламенту.
Законопроект №4297, внесений 6 депутатами 24 березня, передбачає створення МТО Донбас зі своїм парламентом, виконкомом і головою, який обирається.
Згідно із законопроектом, кордони МТО Донбас, перелік міст, районів і населених пунктів, що входять до його складу, затверджуються Верховною Радою за поданням Кабміну.
"МТО Донбас як невід'ємна складова території України має статус міжобласного об'єднання з самостійною системою державного управління на принципах децентралізації і широких повноважень органів місцевого самоврядування. МТО Донбас утворюється тимчасово і не є самостійним суб'єктом системи адміністративно-територіального устрою України", - йдеться у законопроекті.
У законопроекті наголошується, що МТО Донбас "має особливий правовий статус", однак органи представницької і виконавчої влади на його території створюються відповідно до Конституції і законодавства України про місцеве самоврядування "з урахуванням особливостей формування органів влади, визначених для цієї території".
"Вищим представницьким органом влади в МТО Донбас є Представницькі збори МТО Донбас, які здійснюють представницькі, нормотворчі, контрольні функції та повноваження в межах своєї компетенції. Представницькі збори МТО Донбас очолює голова, який обирається строком на 5 років", - зазначено в документі.
Передбачається існування Виконавчого комітету МТО Донбасу, регламентуються його права і обов'язки, а також порядок проведення виборів.
Також згадується "вирішення питань транскордонного співробітництва, спрямованого на розвиток, посилення і поглиблення добросусідських відносин між територіальними громадами, органами місцевого самоврядування МТО Донбас з адміністративно-територіальними одиницями Російської Федерації".
Нагадаємо, як повідомляв ONLINE.UA, раніше бойовики ЛНР і ДНР вимагали якнайшвидшого проведення виборір на окупованих ними територіях.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?