Кум Путіна і українські олігархи отримали землю в Криму
Категорія
Світ
Дата публікації

Кум Путіна і українські олігархи отримали землю в Криму

Кум Путіна і українські олігархи отримали землю в Криму

Згідно з Єдиним державним реєстром прав на нерухомість, серед перших офіційних власників землі та нерухомості в окупованому Криму виявилися компанії, пов'язані з українськими олігархами, серед яких бізнесмен Рінат Ахметов і кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на РБК.
З 28 березня 2014 року в анексованому Росією Криму діяв мораторій на видачу прав на землю та приватизацію республіканської власності. В кінці травня 2014-го мораторій було знято, а в серпні того ж року кримський Госкомрегістр почав видавати перші свідоцтва права власності на землю.
За даними видання, в списку власників найбільших земель на півострові виявилися чотири українські і одна кіпрська компанії. Всі права на землю отримані ними в 2015 році, тобто протягом року з моменту анексії півострова Росією.
Три найбільших ділянки загальною площею 4,7 га в Сімеїзі в української компанії «Спорт-тур». На другому місці - 3,9 га в селищі Паркове в української «Інвест». Далі йдуть кіпрська Starvista (3,6 га в Сімеїзі) і українські «Тай-інвест» (3,4 га в Парковому) і «Укркапітал» (2,6 га в Гаспрі).
Інвестиційна компанія «Спорт-тур», що володіє землею на кордоні Алупки і Сімеїзу, зареєстрована в Києві. Вона належить інвесткомпанії «Терра-інвест» (частка в капіталі не зазначена), у співвласниках якої значиться Олександр Валерійович Мошинський. Так звуть адвоката, який представляє в судах інтереси лідера руху «Український вибір» і екс-глави адміністрації президента Леоніда Кучми і кума президента РФ Володимира Путіна Віктора Медведчука.
Ще 2,6 га землі в Гаспрі (Ялта) належить компанії «Укркапітал». Її очолює Дмитро Шуст, який також є директором Благодійного фонду Віктора Медведчука. За адресою цієї земельної ділянки (Алупкінське шосе, 25) будується 18-поверховий готель.
У 2004 році донецький бізнесмен Рінат Ахметов купив в Сімеїзі садибу «Новий кучук-кой» з парком в 3,6 га. СКМ Ахметова продала «Новий кучук-кой» кіпрській компанії Starvista, після того як в 2008 році прокуратура поставила під сумнів законність передачі садиби у власність, однак кінцевий власник (Ахметов) при цьому залишився незмінним.
Відстоюючи збереження садиби, Ахметов неодноразово конфліктував з компанією «Тай-інвест», що володіє ділянками по сусідству і планує розгорнути на них будівництво. «Тай-інвест» пов'язана з іншим українським бізнесменом - власником групи «Енергетичний стандарт» Костянтином Григоришиним.
«Більшість земель в Криму перевели на офшори, але власники залишилися колишніми. Майно забрали тільки у кількох українських олігархів - Ігоря Коломойського, Сергія Тарути. Решту залишили в спокої», - розповів колишній керівник громадської організації «Чистий берег. Крим» Володимир Гарначук.
Раніше перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Нариман Джелял заявив, що російські поліцейські прибули в Судак в район житлового масиву Алчак, де передбачалося знесення шести будинків кримських татар.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?