В Україні готують заборону книг із Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні готують заборону книг із Росії

В Україні готують заборону книг із Росії

Міністр культури В'ячеслав Кириленко під час виступу у Верховній Раді заявив, що Мінкульт може заборонити ввезення в Україну і продаж книг з Росії антиукраїнського змісту.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Українську правду.
"Російськомовну видавничу продукцію ми ніяк не обмежуємо, у нас демократія. Але російська книга валом продовжує йти через український кордон - офіційно завозиться, "в сіру" завозиться і "в чорну" завозиться... Є кілька ініціатив - в тому числі і щодо повної заборони російських книг... Але є побоювання, що можуть і потрібні, і політично нейтральні наукові видання потрапити автоматично під цю заборону", - повідомив Кириленко.
Він зазначив, що Мінкульт спільно з Держкомтелерадіо відпрацьовує "інший механізм, який підтримується також частиною видавців, - про впровадження так званого автоматичного ліцензування".
"Це коли з'являється повідомлення про те, що через кордон проходить книга російського видавництва, в якій розпалювання міжнаціональної ворожнечі, невизнання суверенітету або територіальної цілісності України - така продукція за повідомленням Держкомтелерадіо арештовується, на видавництво накладаються санкції - і таке видавництво вже не зможе надалі поширювати свою продукцію в Україні... Приблизно відомий перелік російських видавництв, які дозволяють собі такі речі, друкують антиукраїнську пропагандистську літературу і намагаються її довезти навіть до полиць книжкових магазинів", - розповів міністр.
Кириленко зазначив, що в такому випадку потрібно внести зміни до законодавства.
"Необхідно буде внести зміни в законодавство, щоб дати необхідні функції державного контролю Держкомтелерадіо, Митниці, Службі безпеки та іншим зацікавленим відомствам - і забезпечити повне вилучення з українського звернення всіх книг, брошур і публікацій російського походження, які несуть невизнання державного суверенітету України і розпалюють міжнаціональну ворожнечу", - сказав він.
"Практично такі проекти рішень вже готові. Ще ми проведемо одне обговорення - і будемо виходити на рішення і внесення вам (парламенту) пропозицій", - додав міністр.
Раніше повідомлялося, що Міністерство культури розробляє законопроект про впровадження квоти на пісні українською мовою в радіоефірі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?