Чим загрожує Порошенкові офшорний компромат - на Заході дали прогноз
Категорія
Політика
Дата публікації

Чим загрожує Порошенкові офшорний компромат - на Заході дали прогноз

Чим загрожує Порошенкові офшорний компромат - на Заході дали прогноз
Джерело:  Foreign Policy

Президент Петро Порошенко вступив на цю посаду в 2014 році, пообіцявши боротися з повальною корупцією в своїй країні і розірвати зв'язки між бізнес-інтересами і політикою в Україні. Це буде набагато складніше зробити тепер, коли просочилися документи з секретно ю інформацією про офшорні компанії на ім'я Порошенка, нерозкритою в його публічних звітах про доходи.

Foreign Policy в своїй статті «Чи стануть Панамські документи кінцем для українського Шоколадного короля?», переклад якої зробив ONLINE.UA, розповів про можливе майбутнє українського президента в зв'язку з оприлюдненою інформацією про пов'язані з ним офшорні активи.
Українські політики, не втрачаючи часу, використовують інформацію щодо Порошенка, яка міститься в Панамських документах - зібрання 11,5 мільйона документів, які просочилися з панамської юридичної фірми Mossack Fonseca. Деякі навіть вимагали повалення Порошенка, який категорично заперечує, що зробив щось незаконне.
Олег Ляшко, політик-популіст і голова Радикальної партії України, написав в Facebook в понеділок (4 квітня - Ред.), що він планує почати процедуру імпічменту Порошенка в зв'язку з його офшорами на Британських Віргінських островах.
«Ми вимагаємо створення в парламенті Спеціальної тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів існування таємних офшорних компаній і рахунків президента України Петра Порошенка», - сказав Ляшко.
Цьому вторила заява в Facebook від партії "Самопоміч", яка також в понеділок повідомила, що закликатиме до створення комісії в парламенті, щоб розслідувати звинувачення проти Порошенка.
Німецька газета Süddeutsche Zeitung придбала Панамські документи, які були поширені в неділю Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ) разом з Проектом з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP). Жоден з рахунків, пов'язаних з офшорною фірмою Порошенка, не мав більше $3080, але повідомлення свідчать про те, що офшорні рахунки, можливо, врятували президента від українських податків на мільйони доларів. Крім того, в звітах вказується, що дії Порошенка можуть бути незаконними з двох причин: він заснував нову компанію, вже перебуваючи на посаді президента, і не повідомив про неї.
Використання офшорних компаній повністю законно, і така практика не є рідкістю, особливо в Росії, Україні та інших країнах колишнього Радянського Союзу. Офшорні рахунки можуть бути використані бізнесменами за цілою низкою причин - від планування спадщини до обходу обмежень у твердій валюті. Однак вони також можуть бути використані, щоб уникнути сплати податків і провести розкрадання, повідомила старший менеджер з питань захисту громадських інтересів Transparency International Меггі Мерфі.
«Будь-який законний бізнесмен повинен думати про те, наскільки чистий бізнес він хоче вести, - сказала Мерфі. - У мене точно були б побоювання, якби державна посадова особа створювала офшорний рахунок як спосіб уникнути сплати податків».
Порошенко, один з найбагатших людей України, був обраний після протестів на Майдані, які повалили колишнього українського президента Віктора Януковича. Іменований в ЗМІ "Шоколадним королем" (відзначимо, що українські ЗМІ останнім часом досить рідко використовують таке визначення, - ред.), Порошенко зробив свої статки завдяки величезній кондитерської компанії Roshen. Крім цукеркового бізнесу, йому також належить великий телевізійний канал, і, за оцінками Bloomberg Business, приватний капітал на рівні $720 млн. У ході передвиборної кампанії Порошенко сказав, що він продасть свою компанію, але замість цього він пізніше створив «сліпий» траст для контролю над управлінням компанією.
Порошенко у понеділок вирушив до Японії, але в заяві, поширеній на офіційній сторінці президента в Facebook, сказав, що він, можливо, перший український чиновник вищого рангу, який коли-небудь заявляв про свої активи «в повній відповідності з українським та міжнародним приватним правом».
«Я відійшов від управління активами, доручивши цю справу відповідним консалтинговим і юридичним компаніям», - сказав Порошенко в заяві.
У Порошенка було багато роботи з моменту вступу на посаду президента - боротьба з підтриманими Росією бойовиками на сході України і реформування політичної системи в Києві. Проте млявий темп реформ привів до падіння популярності Порошенка і різкої критики з боку західних покровителів України - Сполучених Штатів і Міжнародного валютного фонду.
У заяві, представленій журналістам, юридична фірма Avellum - компанія, призначена для організації передачі Roshen «сліпому» трасту, сказала, що «звинувачення в ухиленні від сплати податків є безпідставними», і що «створення зовнішньої структури не впливає на оподаткування групи Roshen в Україні».
«Ми підкреслюємо, що компанії в іноземних юрисдикціях необхідні і використовуються тільки для передачі в «сліпий» траст. Ці компанії не відкривали банківські рахунки і не здійснювали будь-які фінансові операції», - йдеться в заяві.
Падіння продажів продукції Roshen склало приблизно 25% після того, як Росія заборонила імпорт шоколаду в 2013 році на тлі зростаючого економічного конфлікту між Києвом і Москвою через питання, чи буде Україна підписувати торговельну угоду з Європейським Союзом (Угода про асоціацію і зону вільної торгівлі , - ред.). З моменту свого обрання Порошенко щосили намагався знайти покупця для кондитерської компанії.
Зусилля Ляшка приступити до імпічменту президента навряд чи зайдуть дуже далеко, тому що в Україні досі немає чітко прописаного закону про те, як цей процес повинен проходити. Крім того, Мустафа Найєм, депутат від парламентської фракції "Блоку Порошенка" і лідер українських протестів на Майдані в 2014 році, написав в Facebook, що відмова президента розкривати рахунку, викладені в Панамських документах, не є «кримінальним злочином».
«Це означає, що процедуру імпічменту, про яку вже так багато було написано, буде просто неможливо почати», - сказав Найєм.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?