Коли долар стрибне вище 30 грн: валютний прогноз до кінця року
Категорія
Економіка
Дата публікації

Коли долар стрибне вище 30 грн: валютний прогноз до кінця року

Коли долар стрибне вище 30 грн: валютний прогноз до кінця року
Джерело:  online.ua

Ціна долара і євро в середу, 6 квітня, підскочила на вісім копійок в порівнянні зі значеннями вівторка - до 26,07 грн / долар і 29,64 грн / євро. Такі офіційні курси встановив Національний банк України. ONLINE.UA розбирався, якого курсу валюти чекати в квітні, як вплине на курсові коливання

падіння великого банку «Хрещатик, і за яких умов американська валюта перетне планку 30 грн.



Гривня на гребені


У березні і весь останній тиждень гривня зміцнювалася. Наприклад, у вівторок курс долара на міжбанку становив 25,95 грн / дол, що майже на 1,5 гривні дешевше, ніж на піку падіння національної валюти в лютому цього року, коли 1 долар коштував 27,24 грн.


Експерти пояснюють зміцнення української валюти трьома основними факторами. «Головним чинником стабілізації і навіть деякого зміцнення курсу гривні протягом останнього місяця стало витрачання валютних резервів НБУ безпосередньо на оплату зовнішніх боргів (853 млн дол.) Без виходу уряду на міжбанківський валютний ринок і частково - валютні інтервенції НБУ. Це призвело до скорочення валютних резервів НБУ на суму близько 1 млрд дол., але зміцнило гривню», - сказав ONLINE.UA екс-міністр економіки України Віктор Суслов.


Допомогли зміцніти гривні і експортери - металургійні, рудні компанії, аграрний ринок. Вони забезпечили зростання пропозиції валюти, що пов'язано з подорожчанням їх продукції на світових ринках і сезонним збільшенням її поставок за кордон.


Третім фактором стабілізації української валюти банкіри називають скорочення гривневих витрат домогосподарств на імпортні товари. «Люди менше купують побутову техніку, одяг, елітні товари, що також вплинуло на курс гривні», - упевнений радник голови правління банку «Конкорд» Павло Крапівін. На його думку, саме цей фактор є головним «підсилювачем» гривні.


Ситуація на валютному ринку, на думку експертів, не зміниться до кінця квітня. Тому, незважаючи на нинішній стрибок долара і євро, гривня навряд чи почне помітно девальвувати. «Нинішній курс гривні збережеться до кінця місяця, оскільки пропозиція валюти від основних експортерів залишається досить високим. Нацбанк також не дозволяє розгойдувати курс, істотно обмеживши банкам можливість проводити валютні операції за кордоном, прикриваючись договорами з переуступки імпортних контрактів, як було раніше», - говорить Павло Крапівін. Він прогнозує, що в квітні курс гривні збережеться в коридорі 26,0-26,5 грн / долар, хоча можливі ситуативні коливання до 26,6-26,7 грн / долар.


В наступному місяці гривня може трохи ослабнути через тривалі травневі свята і зростання попиту на валюту з боку українців, які виїжджають на відпочинок за кордон. «Але великого стрибка курсу не буде», - заспокоює Павло Крапівін.



Вкладники і банки


Влітку, на думку аналітиків, гривня почне поступово втрачати свої позиції. «Валюта буде дорожчати, тому що в економіці і політиці немає позитивних сигналів для внутрішніх інвесторів, які могли б витягнути гроші з-під матраців і понести їх в банки, істотно підтримавши тим самим курс гривні», - вважає директор КУА "Фінекс-Капітал" Ігор Когут. До того ж, за словами фінансового аналітика В'ячеслава Черняховського, перспективи отримання нового траншу від МВФ теж поки що туманні, що не додає гривні ваги.


Ще одним фактором, який влітку може послабити гривню, стало падіння банку «Хрещатик». За попередніми даними Фонду гарантування вкладів фізосіб, 0,3 млн вкладників цього банку мають право на виплати. Загальна сума, яку ФГВФО повинен буде їм заплатити, становить майже 3 млрд грн. Тому прийдешні гарантійні виплати вкладникам такого великого банку однозначно вплинуть на короткочасні курсові коливання, вважають банківські аналітики. Але, як показує попередній досвід подібних виплат, серйозно обвалити гривню ця процедура не зможе.


«Як правило, третину отриманих коштів постраждалі вкладники в такій ситуації знову розміщують на депозитах. Ще якусь частину грошей люди витратять на покупку товарів і послуг. Тому в валюту конвертують не більше 50% всіх виплат, і то, це буде відбуватися не одномоментно, а поступово», - вважає Павло Крапівін. Ситуація з банком «Хрещатик», за його припущенням, до кінця літа послабить гривню не більше, ніж до 27 грн / долар.



Порятунок за кордоном


Восени, на думку аналітиків, є велика ймовірність падіння курсу гривні до 30-31 грн / долар, якщо в політиці і економіці країни не з'явиться позитивних трендів. «Гривня в квітні досягла межі своєї вартості, і в травні її курс почне рухатися у зворотний бік. Важко прогнозувати курс на довгу перспективу, оскільки великий вплив на курсові коливання надають політичний фактор, питання Донбасу, майбутні вибори і торговий баланс. Але, судячи з намічених тенденцій, можна припустити, що до кінця року курс буде вище 30 грн за 1 долар», - прогнозує Віктор Суслов.


Правда, гривню в цьому році ще може врятувати ситуація на світових сировинних ринках, вважає головний фінансовий аналітик рейтингового агентства «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран. «Я більше схиляюся до того, що експортний потенціал гірничо-металургійного комплексу та сільського господарства України до кінця 2016 року покаже зростання, чому сприятиме поступальний розворот цінових трендів на світових ринках зернових, сталевого прокату і, можливо, залізорудної сировини. Ці фактори відносяться до розряду таких, що зміцнюють торговий баланс України, а значить, гривня може бути врятована», - говорить експерт.


Чи підвищиться її курс до запланованих в держбюджеті 24,4 грн / долар, аналітик не готовий поки прогнозувати, але свої нинішні позиції, на думку Шапрана, гривня за озвучених умов до кінця року цілком може зберегти.


Тетяна Павлюченко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?