Переселенцям з Донбасу готують сюрпризи з виплатами
Категорія
Економіка
Дата публікації

Переселенцям з Донбасу готують сюрпризи з виплатами

Переселенцям з Донбасу готують сюрпризи з виплатами
Джерело:  online.ua

Після «чисток» списків переселенців тих, хто виїхав з охопленого війною Донбасу, може очікувати «сюрприз» - замість «Ощадбанку» гроші їм хоче видавати «Укрпошта».

«Укрпошта» незабаром може почати виплати пенсій особам, внутрішньо переміщеним c непідконтрольної території України, з районів проведення АТО і населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення на Донбасі. Про це ONLINE.UA повідомло джерело в Міністерстві інфраструктури України.

Але для цього пошті потрібно домовитися з «Ощадбанком». «Для того, щоб «Укрпошта» розпочала виплати пенсій переселенцям, не потрібно вносити зміни до постанови Кабміну та інші нормативні документи. Досить укласти договір з «Ощадбанком»», - розповів ONLINE.UA співробітник міністерства.

Стати посередником

Офіційно в Мінінфраструктури в понеділок, 11 квітня, не прокоментували ONLINE.UA, яку відповідь готують «Укрпошті» з приводу її недавнього звернення до міністерства з вимогою повернути можливість виплачувати і доставляти пенсії переселенцям. Згідно із заявою держпошти, виплати через неї не дозволять зловживати коштами Пенсійного фонду України так, як це відбувається тепер. «Зараз виплати зазначеної категорії населення здійснюються виключно через АТ «Ощадбанк», в основному із застосуванням платіжних карток. Але це не дає можливості проконтролювати отримання коштів саме тими особами, яким вони призначені», - йдеться у заяві «Укрпошти». Поштове підприємство впевнене в тому, що буде ефективніше банків боротися зі зловживаннями при виплатах переселенцям. Свою впевненість «Укрпошта» підкріпила відповідними змінами до постанови Кабміну № 637 від 5 листопада 2014 року, яке регламентує порядок виплат переселенцям. А лист з проектом змін направила в Мінінфраструктури.

У міністерстві ж не бачать сенсу вносити зміни до постанови КМУ, якщо проблему допуску «Укрпошти» до виплат пенсій переселенцям можна вирішити за допомогою договору з «Ощадбанком». Тим більше, що робота на договірних умовах з банками та іншими підприємствами передбачена законом про поштовий зв'язок. Таку відповідь і готують «Укрпошті» в міністерстві.

Боротьба з обманом

Нагадаємо, в серпні минулого року Кабмін розпорядився видавати пенсії і соціальні виплати переселенцям тільки через «Ощадбанк». Влада також пообіцяла пенсіонерам-переселенцям, що до кінця літа 2016 року вони почнуть отримувати карти «Ощадбанку», які одночасно будуть їх пенсійними посвідченнями. Але отримають такі посвідчення далеко не всі.

За даними СБУ, в цьому році спецслужба передала Пенсійному фонду списки на 450 тисяч фіктивних переселенців. А це - фактично третина всіх зареєстрованих переміщених осіб і половина тих, хто отримує пенсії. Як повідомили в Службі безпеки, нерідко викрадені у держави кошти спрямовуються на фінансування бойовиків. «На території України ще молоді пенсіонери (наприклад, колишні шахтарі) отримують пенсії, а потім їдуть на непідконтрольні території і воюють проти України. Нам відомі такі випадки», - розповів ONLINE.UA глава СБУ Василь Грицак. З іншого боку, при такая масова «чистка» списків переселенців на виплати призводить до маси проблем і непорозумінь, на які мешканці зони АТО, що переїхали на підконтрольну Україні територію, часто скаржаться (в тому числі, у соцмережах).

«Такого не сталося б, якби виплата і доставка пенсій відбувалася безпосередньо в руки одержувачам через «Укрпошту», працівники якої мають змогу ідентифікувати особу. У разі відсутності громадян за місцем тимчасової реєстрації, кошти були б повернуті Пенсійному фонду», - запевняють в «Укрпошті».

Не можуть домовитися

Чому держпошта досі не уклала договір з «Ощадбанком», а вважала за краще вносити зміни до постанови КМУ, в «Ощадбанку» не прокоментували. Неофіційно ж в банку повідомили, що з «Укрпоштою» давно укладено генеральний договір про співпрацю. І вирішити проблему виплат переселенцям можна було б навіть не окремим договором, а додатковою угодою до генерального контракту. «Це питання, яке вирішується двома-трьома дзвінками керівників «Укрпошти» в «Ощадбанк» та Пенсійний фонд», - вважає джерело ONLINE.UA в «Ощадбанку». Але поштовики таких дзвінків не робили. У банку вважають, що це пов'язано, ймовірно, з появою в «Укрпошти» у минулий четвер нового директора Ігоря Смілянського. «Можливо, новий керівник ще не встиг розібратися в ситуації, або його вирішили додатково таким чином пропіарити», - вважає джерело в банку.

«Укрпошта» офіційно ситуацію також поки не прокоментувала. Співробітники компанії в особистому спілкуванні припустили, що «Ощадбанк» тільки на словах готовий укладати договір про виплати переселенцям. На ділі ж він цього не хоче, прикриваючись постановою КМУ, які надають виняткове право виплат саме цій фінустанові.

Притиснути конкурента

Важко судити про те, чому банк досі не уклав договір з «Укрпоштою» на виплати переселенцям, якщо він цього не коментує, вважають експерти. «Договір може не укладатися через банальне нерозуміння того, хто в банку повинен вести такий діалог з поштовиками. А може, тому, що є бажання «притиснути» потенційних конкурентів», - говорить радник голови правління банку «Конкорд» Павло Крапівін.

Останній варіант експерти називають найбільш вірогідною причиною нерозуміння між «Ощадбанком» і «Укрпоштою». По-перше, в «Укрпошти» набагато більше відділень, ніж у банку (12 тисяч проти 5 тисяч), що дає їй помітну перевагу в обслуговуванні переселенців по всій території країни. По-друге, державний «поштовик» явно намірився стати поштовим банком в наступному році, хоч і не афішує цього останнім часом.

«Серед перших 10 кроків кандидата на главу «Укрпошти» прописано отримання банківської ліцензії. Це означає, поштовий банк в 2017 році?»- Написав у себе на сторінці в Facebook банківський аналітик фінансової групи ICU Михайло Демків. Якщо це станеться, «Укрпошта» складе серйозну конкуренцію держбанкам - багато українців більше довіряють листоношам, ніж банкірам, особливо в селах. Навряд чи «Ощадбанк» зацікавлений в такому розвитку подій.

Тетяна Павлюченко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?