Якщо у вас є гроші: українцям дали поради, в чому зберігати заощадження
Категорія
Економіка
Дата публікації

Якщо у вас є гроші: українцям дали поради, в чому зберігати заощадження

Якщо у вас є гроші: українцям дали поради, в чому зберігати заощадження
Джерело:  online.ua

У найближчі два роки Україну чекає великий перерозподіл власності, прогнозує експерт з фондового ринку, член наглядової ради біржі ПФТС Сергій Бірюк. Тому він не рекомендує сьогодні вкладати гроші в акції українських підприємств. ОNLINE.UA з'ясував, куди експерти все ж радять бізнесу і населенню інвестувати вільні кошти.


З державою надійніше


«Перерозподіл власності робить вкрай ненадійними вкладення в акції підприємств, - стверджує Сергій Бірюк, - Попереду продаж підприємств, перепродаж власності, яка знаходиться в заставі у банків, відхід одних великих інвесторів і поява нових». Тому, поки не з'являться нові власники великого бізнесу і не стабілізується ситуація в економіці, ніхто не буде випускати якісні корпоративні акції, вважає він. Експерт при цьому радить бізнесу інвестувати в облігації.


Його підтримує і фінаналітик фінансової групи ICU Михайло Демків. «Причому, вкладати гроші потрібно в облігації державної позики, тому що надійних корпоративних цінних паперів в Україні залишилося дуже мало», - говорить він. Облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), на думку Демківа, сьогодні є одним з найприбутковіших інструментів для інвестицій. «Наприклад, якщо деякі великі банки платять по депозитах 13-15% річних, то прибутковість облігацій внутрішньої позики становить 20%», - пояснює Демків. Тому аналітик також радить інвестувати «довгі» гроші в ОВДП, а кошти, які потребують зберігання на короткий період, - в банківські депозити.


Депозитні сертифікати


Що стосується населення, то людям, які зберігають «під матрацом» до 200-500 тисяч грн, експерти радять інвестувати гроші в депозити надійних західних і держбанків, конвертуючи частину вкладів у валюту. «Я б порадив традиційне розміщення: 75% на 25% на користь гривневих вкладів», - каже Михайло Демків.


Великим попитом у фізосіб майже весь останній рік користувалися іменні депозитні сертифікати у валюті терміном на 6 місяців або 1 рік. Вони цікаві тим людям, у яких є заощадження у валюті, але немає бажання відкривати банківський депозитний рахунок через діючі обмеження НБУ на зняття валюти. До того ж, середня ринкова прибутковість за таким сертифікатом навіть вища, ніж при звичайному вкладі.


«Продажі депозитних сертифікатів зростали більшими темпами останні 9 місяців. Їх частка зросла з нуля, і сьогодні становить близько 5% від усіх валютних розміщень українців», - каже Демків. Він не виключає, що в майбутньому інтерес до покупки іменних депозитних сертифікатів у населення буде знижуватися - у міру скасування обмежень на зняття валюти. Але поки що цей інструмент затребуваний українцями. Тим більше, що сертифікати, як і депозити, підлягають гарантуванню Фондом гарантування вкладів фізосіб, що в умовах нинішнього «банкопаду» - досить вагомий аргумент на їхню користь.


Людям з доходами вище 500 тис. грн експерти так само, як і юрособам, радять інвестувати кошти в облігації внутрішньої держпозики. На відміну від депозитів, прибутковість за цими цінними паперами не обкладається прибутковим доходом для фізосіб, а, значить, є більш високою.


«Українцям з високим доходом також порадив би сьогодні вкладати частину грошей в дорогоцінні метали, вартість яких буде рости на тлі негативних ставок центробанків багатьох країн», - сказав головний фінансовий аналітик рейтингового агентства «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.


Гроші в свою справу


Крім того експерти рекомендують інвестувати в дохідну нерухомість: квартири, склади та офісні приміщення. «Зараз цей актив знаходиться на дні, тому інвестиції в нерухомість хоч і не дадуть великого доходу, але дозволять зберегти кошти», - говорить директор КУА «Фінекс-Капітал» Ігор Когут. Також він вважає вдалим вкладення в земельні ділянки, призначені для ведення сільського господарства. А ось в реальний сектор, на думку аналітиків, українцям поки масово вкладати гроші невигідно.


«Занадто високі банківські ставки дають можливість населенню непогано заробляти на депозитах, перекладаючи ризики ведення бізнесу на плечі банкірів. До того ж, у разі банкрутства фінустанови, держава повертає фізособам їх вкладення. У такій ситуації ризикувати грошима, вкладаючи їх в реальний сектор економіки, багато хто не бачить сенсу», - говорить Когут. На його думку, у власну справу українцям буде вигідно інвестувати тоді, коли відсотки по банківських депозитах в нашій країні будуть, як в Європі - не більше 1-3%.



Тетяна Павлюченко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?