Скандал: путінський міст в Крим застрахувала компанія з українською "пропискою"
Категорія
Економіка
Дата публікації

Скандал: путінський міст в Крим застрахувала компанія з українською "пропискою"

Скандал: путінський міст в Крим застрахувала компанія з українською "пропискою"
Джерело:  online.ua

Проект будівництва Керченського мосту в окупований Крим, якому велику увагу приділяє президент РФ Володимир Путін, застрахувала компанія, внесена в український реєстр фінансових установ з діючими ліцензіями, з'ясував ONLINE.UA. Чому виникла така скандальна ситуація, ні чиновники, ні страховики, ні юристи не пояснили.

Великий шматок

У понеділок, 11 квітня, російські ЗМІ з посиланням на Росавтодор повідомили, що договір страхування проекту будівництва Керченського мосту вартістю 228 млрд рублів (приблизно 3,4 млрд доларів), який повинен вести з Росії в окупований Крим, був укладений між компанією «Стройгазмонтаж» і «Кримською першою страховою компанією».

При цьому глава Всеросійського союзу страховиків Ігор Юргенс засумнівався в можливості однієї компанії з невеликими активами відповідати за зобов'язаннями такого масштабного проекту, як будівництво Керченського моста.

«Такого роду проект може реалізувати тільки перша десятка страхового ринку, взявши на себе 10% ризиків, а решту перестрахувавши пулу. Але через те, що схема страхування в сенсі будівництва включає в себе підсанкційну компанію, зробити це на Заході неможливо. У нас всередині такої потужності немає», - заявив він журналістам.

Кримська наступниця

Але Юргенс не врахував того, що кримський страховик - не проста, а особлива компанія. «Кримська перша страхова компанія» була зареєстрована 30 травня 2014 року в Сімферополі (так звана "Республіка Крим"). Організація є правонаступницею «Кримської страхової компанії», повідомляє про страховика російське інформагентство RNS.

Щодо наступності росіяни погарячкували. За словами старшого партнера адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислава Кравця, українське законодавство не передбачає таку спадкоємність. «У законі є перелік причин, які можуть давати привід одній юрособі називати себе наступником іншого. Дана ситуація в ці норми не вписується», - пояснив він.

Але потрібно визнати, що привід називати себе наступницею «Кримської страхової компанії», зареєстрованої в Україні 15 березня 1993 року, у страховика, який знаходиться на анексованому півострові, все ж є. Більш того, він може і зовсім називати себе українською страховою компанією з діючими ліцензіями. Не вірите?

За даними на 14 квітня 2016 року, оприлюдненими на сайті «Кримської першої страхової компанії», її офіс в Севастополі розташовується за адресою: вулиця Бутакова, д. 4. Гендиректором компанії, судячи з даних на сайті, є Більдер Ізабелла Аронівна.



У реєстрі фінансових установ України, розміщеному на сайті Нацкомфінпослуг, за станом на 14 квітня 2016 року, значиться діюча страхова компанія під назвою «Кримська страхова компанія». Адреса її реєстрації - місто Севастополь, вулиця Бутакова, д. 4. Гендиректором компанії є Більдер Ізабелла Аронівна.



У страховій компанії, яка знаходиться в реєстрі фінустанов України, є 18 діючих ліцензій, в тому числі на страхування фінансових ризиків, відповідальності власників небезпечних об'єктів та майна. Види страхування, що здійснюються «Кримською першою страховою компанією», практично ідентичні тим, на які має ліцензії український страховик. Тут і захист фінризиків, і страхування організацій, що експлуатують небезпечні об'єкти, і майнові ризики. Весь список можна почитати на сайті компанії, хоча ліцензій РФ, судячи з сайту, всього дві - на майнове і особисте страхування. Решту 13 видів страхування кримський страховик здійснює, мабуть, або без ліцензій, або за ліцензіями, чинним в Україні.


Третій - не зайвий

Як страховик з однією і тією ж адресою і керівником може мати діючу реєстрацію відразу в двох воюючих між собою країнах - Росії та Україні - змогла б, напевно, пояснити Ізабелла Аронівна Більдер. Але на запити ONLINE.UA на момент публікації не відповіли ні в «Кримській першій страховій компанії», ні в «Кримській страховій компанії».

Більш того, за київською юридичною адресою «Кримської страхової компанії», вказаною в реєстрі Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України (SMIDA), жодної з двох цих компаній виявити не вдалося. Табличка на будівлі за адресою вул. Фрунзе, 102 (який в реєстрі фінустанов України значиться, як офіс київської філії «Кримської страхової компанії», а в SMIDA - як юридичну адресу страховика) говорить, що тут працює страхова компанія «КСК-КИЇВ».

Кореспонденту ONLINE.UA не вдалося з'ясувати, яке відношення цей страховик має до кримського, - в розпал робочого дня за білими дверима без розпізнавальних знаків нікого не виявилося, хоча охоронці запевняли, що саме там знаходиться страхова компанія. «Тут буває одна дівчина зранку», - повідомили вони.

Безпрецедентний випадок

Українські експерти не змогли пояснити причину «роздвоєння» кримського страховика. «Я з подібним випадком не стикався», - зізнався Ростислав Кравець.

На думку гендиректора «Української федерації убезпечення» Галини Третьякової, якщо страховик виявився на окупованій території, то, згідно з українським законодавством, Нацкомфінпослуг повинен був виключити його з реєстру фінустанов, попередньо анулювавши всі ліцензії. «Чому страховик не був виведений з реєстру, нехай розбираються нагляд і прокуратура, але ситуація виглядає дивно», - вважає вона.

Тим більше незрозумілою ситуація видається на тлі останніх даних SMIDA за II квартал 2014 року, де замість трьох юридичних осіб (як до I кварталу) основним власником «Кримської страхової компанії» зареєстрована фізособа - громадянин РФ.

«Якщо ця людина залишилася власником кримського страховика, то взагалі смішно виходить: комісія ледь не позбавила ліцензій українську «дочку» німецького страховика Allianz за те, що серед акціонерів у неї були росіяни. Але при цьому не чіпала "Кримську страхову компанію", власником якої є громадянин РФ», - дивується голова правління однієї із страхових компаній, який не побажав себе назвати.

Екс-гендиректор асоціації «Страховий бізнес» Людмила Білошицька вважає, що «Кримську страхову компанію» чиновники не виключають з держреєстру фінансових установ України тому, що вона перереєструвалася і змінила керівника. Але в разі перереєстрації страховик протягом 15 днів повинен був повідомити про це комісію, яка вносить зміни до держреєстру.

Ціна питання - мільйон?

Чому змін немає - невідомо. У Нацкомфінпослуг на запит ONLINE.UA на момент виходу цієї публікації не відповіли.

Можливо, «Кримська страхова компанія» не повідомла комісії про зміни в реєстрації, а регулятор її не перевірив, так як за останні два роки йому обмежили можливість здійснювати позапланові перевірки. Але дані реєстру свідчать про особливий статус страховика, тим більше, що в минулому році комісія ретельно перевіряла всі страхові компанії, на які може впливати країна-агресор.

Можна припустити, що подвійне «громадянство» кримського страховика допомагає «Кримській першій страховій компанії» перестраховувати свої ризики в Європі за допомогою української компанії-фантома, яка під санкції ЄС не потрапляє. «Але український страховик нічого не перестраховує. Більш того, ця компанія сьогодні не страхує, а тільки виплачує за своїми старими зобов'язаннями», - зазначає Білошицька. Кажуть, власник «Кримської страхової компанії» навіть хотів її продати, але не знайшлося покупця. У цю версію повірити складно - хто ж купить в Україні компанію, зареєстровану в Севастополі?

Найімовірнішою причиною збереження «Кримської страхової компанії» в колишньому статусі (включаючи реєстрацію в Криму та ім'я керівника) деякі експерти називають бажання власника компанії повернути 1 млн грн з гарантійного фонду Моторного (транспортного) страхового бюро України. Справа в тому, що «Кримська страхова компанія» добровільно вийшла з бюро ще в 2013 році і за законом має право протягом трьох років забрати свій гарантійний внесок з МТСБУ. Три роки тому її внесок перевищував 1 млн грн, кажуть страховики. Але чи збереглися ці гроші до сьогодні, вони дуже сумніваються. Так само як і в тому, що хоча б одна з двох кримських страхових компаній реально взяла на себе відповідальність за будівництво Керченського моста. «Вважаю, що це - не більше, ніж піар-акція кримської "влади"», - каже Ростислав Кравець.

Тетяна Павлюченко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?