Переселенцям з Донбасу і Криму будуть платити за новими правилами
Категорія
Економіка
Дата публікації

Переселенцям з Донбасу і Криму будуть платити за новими правилами

Переселенцям з Донбасу і Криму будуть платити за новими правилами
Джерело:  online.ua

Пенсіонери-переселенці з Донбасу і з Криму скоро повинні будуть оформити банківські картки-посвідчення і будуть отримувати виплати від держави за новою процедурою. ONLINE.UA дізнався подробиці рішення влади, яке може вступити в силу вже з 1 серпня цього року.


Пенсійний фонд України від 8 квітня підготував і узгодив з "Ощадбанком" і Міністерством соціальної політики порядок випуску банківських карт-пенсійних посвідчень для переселенців. Про це ONLINE.UA повідомила заступник директора департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Валентина Кудін. «Правлінням Пенсійного фонду України від 8 квітня 2015 прийнято цю постанову (№ 7-1) і направлено на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України», - розповіла вона. Вже на цьому тижні документ повинен бути заюстований - зареєстрований міністерством.


Кабмін ухвалив


Оформлення переселенцями банківських карт-пенсійних посвідчень передбачено постановою №167 Кабінету Міністрів України від 14 березня 2016 року. Цим документом уряд вніс ряд змін в нормативно-правові акти, які регулюють порядок оформлення довідок переселенцям, а також механізм отримання ними пенсій і соціальних виплат.


Постанова передбачає здійснення виплат переселенцям тільки через "Ощадбанк". При цьому нові карти банку будуть не просто «пластиком», а одночасно і пенсійними посвідченнями переселенців-пенсіонерів, на яких буде розміщена в електронному вигляді інформація про людей, включаючи фотографію і цифровий підпис кожного. Для отримання такої карти пенсіонер повинен буде надати довідку внутрішньо переміщеної особи, в якій повинна бути вказана реальна адресу його проживання. Дані про реєстрацію за адресою розташування Управління праці та соцзахисту населення, міграційної служби або іншого органу влади прийматися не будуть.


Кожні півроку пенсіонери-переселенці повинні будуть проходити процедуру фізичної ідентифікації у відділеннях "Ощадбанку". У разі, якщо пенсіонер не прийшов у відділення і не пройшов ідентифікацію, виплата пенсії йому припиниться.


КМУ доручив Пенсійному фонду України до 15 квітня 2016 року розробити порядок випуску банківських карт-посвідчень, погодивши його з Мінсоцполітики і "Ощадбанком". У Пенсійному фонді впоралися з поставленим завданням достроково - підготували і погодили порядок ще 8 квітня. Детальніше обіцяли розповісти про нього після реєстрації в Мін'юсті.


Після затвердження порядку "Ощадбанк" зобов'язаний буде почати випускати і замінювати існуючі платіжні карти за зверненням громадян на платіжні картки-пенсійні посвідчення не пізніше 1 серпня цього року.


За власний рахунок


Остання умова викликала нові чутки серед переселенців з приводу виплат. Наприклад, на початку квітня учасники однієї з груп в Facebook, присвячених Донбасу, палко обговорювали можливу перспективу повернення до старого "дідівського методу" отримання пенсій в "Ощадбанку", при якому пенсіонерам-переселенцям доведеться особисто, з паспортом і ощадкнижкою, відправлятися в банківське відділення за місцем проживання, щоб отримати гроші в касі, вистоявши чергу. «А розмови про друкування пластикових карток-посвідчень зводяться до того, що їх не буде, тому що це дорого для банку», - розповідали учасники групи.


В "Ощадбанку" ці чутки не прокоментували. Але банкіри не вважають виготовлення банківських карт занадто великим фінансовим тягарем. «Собівартість однієї такої карти - десь близько 50 грн», - оцінив радник голови правління банку «Конкорд» Павло Крапівін. Якщо врахувати, що, за даними Пенсійного фонду, в 2015 році в Україні було зареєстровано 960 тисяч пенсіонерів-переселенців, то випуск платіжних карт-посвідчень оціночно обійдеться Ощадбанку в 50 млн грн.


Незважаючи на це, на думку Крапівіна, повернення до «дідівських методів» виплат в "Ощадбанку" навряд чи можливий, тому що це створить величезні черги і може паралізувати роботу його відділень. А от заміна банківських карт всіх українських пенсіонерів на карти-пенсійні посвідчення цілком можлива в перспективі. «Але щоб почати випуск таких карт для всіх інших пенсіонерів України, потрібно розуміти логіку процесу. Якщо карти-пенсійні посвідчення для переселенців покликані допомогти виявити серед них фейковий пенсіонерів, то карти-посвідчення для інших пенсіонерів з'являться тільки тоді, коли будуть вигідні самим пенсіонерам, державі та банкам. Поки що передумов до цього я не бачу», - говорить голова правління Українського процесингового центру Антон Романчук.


Але не виключено, що до серпня до постанови Кабміну №167 можуть внести зміни у зв'язку з оновленням складу уряду. Новий міністр соцполітики Андрій Рева вважає, що влада за законом зобов'язана платити пенсії та допомоги тим людям, які зареєстровані і живуть на непідконтрольній території Донбасу. "Навіть якщо людина живе в Донецьку чи Луганську, а отримувати пенсію бажає в Києві чи Харкові, ми зобов'язані їй її виплачувати, незалежно від місця її реєстрації", - сказав він на минулому тижні в інтерв'ю "Дзеркалу тижня". Правда, пізніше міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб

Вадим Черниш, який також виступив за виплати всім пенсіонерам, визнав, що зараз немає механізмів, щоб забезпечити цей процес на окупованому Донбасі

.


Тетяна Павлюченко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?