Власникам квартир і бізнесу в Україні приготували "революцію": як не стати жертвою шахраїв
Категорія
Економіка
Дата публікації

Власникам квартир і бізнесу в Україні приготували "революцію": як не стати жертвою шахраїв

Власникам квартир і бізнесу в Україні приготували "революцію": як не стати жертвою шахраїв
Джерело:  online.ua

З травня зареєструвати нерухомість і бізнес в Україні можна буде по-новому - навіть на пошті. ONLINE.UA розібрався в нових "революційних" правилах, які набирають чинності з 30 квітня, і зібрав поради про те, як тепер не попастися на виверти шахраїв.


З кінця наступного тижня для реєстрації нерухомості або бізнесу в Україні не потрібно буде звертатися в БТІ. Ці послуги зможуть надавати місцева влада, нотаріуси та акредитовані суб'єкти, до яких відносяться центри надання адміністративних послуг, комунальні та держпідприємства, в тому числі «Укрпошта».


Держпошта вже заявила на своєму сайті, що з травня має намір запустити пілотний проект з надання послуг реєстрації бізнесу і нерухомості в Київській, Житомирській та Вінницькій областях.


«Найближчим часом «Укрпошта» повинна пройти процедуру акредитації на отримання права надання таких послуг, після чого ми станемо повноправним суб'єктом надання реєстраційних послуг», - заявив представник госпочти Ігор Ткачук.


Нові правила діють на підставі пакету законів щодо реформи системи реєстрації бізнесу і нерухомості, який набрав чинності ще в листопаді 2015 року.


З початку 2016 року ці фірми діяли в пілотному режимі, дозволяючи нотаріусам та іншим незалежним реєстраторам тестувати систему одночасно з діючими державними реєстраторами. Але вже з 30 квітня Міністерство юстиції перестане виконувати невластиві для себе реєстраційні функції.


За словами юристів, це, в першу чергу, знизить корупцію в системі реєстрації нерухомості та бізнесу. «Зміни знизять рівень корупції, пов'язаний з реєстрацією майна громадян, так як приберуть монополію реєстраційної служби в цьому питанні», - впевнений старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.


Такої ж думки дотримується віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал. «З початку року реєстраторів вже стало більше в рази. І ми бачимо, що тиск корупції на населення і бізнес в даному питанні істотно знизився», - зазначає він.


Але дерегуляція в сфері реєстрації спростила життя не тільки бізнесу і громадянам, а й шахраям. Вони, використовуючи недосконалість законодавства, вже роблять спроби заволодіти майном громадян і компаній.


Для боротьби з цим явищем з 1 січня 2016 року за Мін'юсті почала працювати комісія з питань розгляду скарг у сфері держреєстрації, яка приймає рішення протягом 30 днів з моменту отримання заяви. Якщо рішення реєстратора було помилковим або скоєно зі злого наміру, то комісія може рекомендувати його скасувати. На жаль, якщо реєстратор не прислухається до рекомендації комісії, власнику нерухомості або бізнесу доведеться відстоювати свої права в суді.


Незважаючи на це, експерти сумніваються в бурхливому зростанні шахрайства з 30 квітня. Але про всяк випадок

рекомендують тим, хто планує найближчим часом скористатися послугами реєстраторів

, уважно вивчити документи, що встановлюють їх права на нерухомість або бізнес. «Для захисту власності бажано провести її інвентаризацію і перевірити наявність всіх правовстановлюючих документів. Таким чином, при будь-яких махінаціях з власністю буде значно простіше відновити порушене право», - радить Ростислав Кравець.


Анатолій Топал вважає, що на перших порах краще скористатися послугами нотаріусів. «Я не можу щось радити, так як кожен тепер може вибирати послуги на свій розсуд. Але особисто я б перший час реєстрував права власності у нотаріусів, так як вважаю, що вони краще за інших «підковані» юридично і мають більше досвіду подібної роботи», - говорить він.


Відзначимо, що, згідно зі змінами в законодавстві, вже з нового року скасовані свідоцтва про реєстрацію права власності та вилучення з реєстрів. Право власності підтверджується тільки електронними даними. Реєстратори видають звичайну роздруківку з реєстру, яка не завіряється.


Тетяна Павлюченко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?